Морска администрация дала срок на корабособственика до 15 октомври да изтегли кораба

Временно изпълняващият длъжността капитан на пристанище Варна и директор на ДМА – Варна кап. В. ДЖАМБАЗОВ, е дал срок до 15 октомври на корабособственика на VERA SU да снеме кораба от района на защитена местност „Яйлата“. Турската компания е трябвало да предаде план за изтеглянето на кораба до 27 септември или една седмица след засядането.

Това по всяка вероятност е първичната причина за притеснителното бездействие на всички институции в държавата за първата седмица от инцидента, разкри ексклузивно Maritime.bg.

Към 0930 ч. в понеделник се планира осигуряването на кораба с котви.

Предоставянето на толкова дълъг период за подготовка на план, както и срок за снемане на кораба в рамките на близо един месец, граничи с абсурд, тъй като за екипажа, кораба, товара и екологията има реална непосредствена опасност. Днес в следобедните часове се очаква първично влошаване на хидрометеорологичните условия в района.

Към 1030 ч. към района отплава плаващият кран АНТЕЙ, осигуряван от влекача КАСТОР.

Над 350 души вече искат незабавната оставка на изпълнителния директор на Морска администрация – София. Maritime.bg научи, че по всяка вероятност ще бъдат проведени и протести, които следва да привлекат вниманието на служебния премиер Стефан Янев и служебния транспортен министър Христо Алексиев за настояването за незабавно освобождаване на отговорните длъжностни лица.

Maritime.bg публикува заповедите на капитана на пристанището, издадени дни след засядането, в които освен всичко е посочено, че корабът е потънало имущество:

Кораб заседна край Яйлата

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент