Адвокат Владимиров за Vera Su: Неразбория от действия и бездействия на Морска администрация

Световна практика е да се реагира до 72 часа, а не след седмица. Това заяви в предаването „Денят“ по ТВ1 адвокат Владимир Владимиров от най-реномираното българско адвокатско дружество по морско право „Владимиров и Ко“, коментирайки случая със заседналия кораб край Яйлата VERA SU.

„Ние сме загубили три дни в лутане и размишления, които отдавам по-скоро на това, че нашата [Морска] администрация е разчитала на решения и действия от корабособственика и неговия застраховател“, отбеляза адвокат Владимиров. Maritime.bg припомня, че администрацията издава първа заповед три дни след засядането на 32-годишния кораб за генерални товари в сърцето на природния парк. Нелогично със заповедта са били дадени 7 дни на корабособственика да предостави план за действие, както и близо месец за изтегляне на плавателния съд.

Адвокат Владимиров е категоричен, че държавата е трябвало да действа незабавно, позовавайки се на двустранната спогодна между България и Турция, регламентираща режима на корабоплаването между двете страни.

„Ние сме длъжни да окажем съдействие и императивно да действаме в подобни случаи“, заяви юристът, определяйки подхода на Морска администрация като „неразбория от действия и бездействия“.

Владимиров изрази огромно недоумение и от факта, че в разпространените от Maritime.bg заповеди на харбър мастъра, корабът и товара са обявени за „погинали“. „Да приемем, че това е техническа грешка“, заяви той с риторичен тон.

Той коментира още, че хидрометеорологичните условия в района са били подходящи за провеждане на операцията в рамките на изминалата и загубена от властите седмица.

Адвокатът коментира, че няма обяснение защо въпреки наличните системи за наблюдение на трафика, не е последвала незабавна връзка с кораба и предупреждения за опасния курс, на който е легнал, а два часа и половина по-късно се стига до засядане.

„Очевидно е, че нямаме конкретно разработени аварийни планове за действие в подобни случаи, ако имаме – не ги прилагаме като хората“, отбеляза още адвокат Владимир Владимиров.

Вижте част от предаването, излъчено преди започване на разтоварването, в което участва и българският еколог Борислав Сандов:

Vera Su

Последни новини

Последни новини

Морският бизнес в САЩ е в ступор от избора на Байдън за шеф на Морската администрация

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън предлага контраадмирал о.р. Ан Филипс за директор на Морската администрация. Предстои нейната кандидатура да бъде одобрена от Сената. В

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент