Световен морски ден. Моряците: В основата на бъдещето на корабоплаването

Морската общност отбелязва днес Световния морски ден. IMO обяви, че тази година той преминава под мотото – “Моряците: В основата на бъдещето на корабоплаването”. Ще бъдат проведени уебинари, на които ще се обсъдят въпроси от значение за бъдещето на морската индустрия. В допълнение, централата на IMO в Лондон ще бъде осветена в синьо, с което стартират инициативите за обединяване на морската общност и повишаване на осведомеността за жизненоважния принос на корабоплаването в света. Празникът също така така ще привлече вниманието към моряците и тяхната основна роля в корабоплаването и неговото бъдеще.

“Корабоплаването движи световната търговия, а тя е невъзможна без моряците. Докато предизвикателствата на автоматизацията и дигитализацията – да не говорим за декарбонизацията – ще доведат до промени в корабоплаването, ние винаги ще се нуждаем от добре обучени и мотивирани моряци. Трябва да осигурим разнообразна и експертна работна сила за корабите от двадесет и първи век и след това “, каза генералният секретар на ИМО Китак Лим.

Темата за 2021 г. е избрана като част от дейстностите, с които се цели привличане на вниманието на широката общественост към моряците, които играят жизненоважна роля като ключови работници за глобалните вериги на доставки, но са изправени пред безпрецедентни трудности поради пандемията COVID-19.

През 2021 г. IMO е интервюирала няколко моряци относно важни за тях теми и бъдещето на сектора. Те акцентират върху проблемите, свързани с човешкия елемент на корабоплаването, включително безопасността и сигурността на живота на борда на корабите, благосъстоянието на моряците и важността при осигуряване на подходящо обучена и квалифицирана работна сила, готова да отговори на предизвикателствата и възможностите на дигитализацията и автоматизацията.

Уебинар

В Световния морски ден, моряците Айсе Башак, Ирхен Балинс, Марва Елселехдар и Томас Мадсен ще бъдат участниците в дискусиите по време на уебинар, който ще се фокусира върху въпроси като смените в корабните екипажи, безопасността и околната среда.

За участие в уебинара, натиснете тук

Световният морски ден се отбелязва от 1978 г. с решение на 38-та сесия на Международната морска организация (IMO) от ноември 1977 г. Първоначално денят се е отбелязвал на 17 март, но от 1980 г. в последния четвъртък на месец септември.

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент