Вицеадмирал о.р. Румен Николов оглави операциите за Vera Su

Главният директор на ГД „Аварийно-спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“ вицеадмирал о.р. Румен Николов оглави операциите с кораб Vera Su, става ясно от заповед на кризисния щаб.

В състава на щаба са привлечени и Венцислав Иванов – изпълнителен директор на ИА„Морска администрация“, Петър Сеферов – изпълнителен директор на „Пристанище Варна“ ЕАД, Георги Димитров – председател на Управителния съвет на ДППИ, Димитър Николов – директор на клон на ТП „Пристанище Варна“, ДППИ, Петър Петров – главен експерт, ДППИ, Милен Тодоров – директор дирекция „Ръководство на корабен трафик, ДППИ, капитан I ранг Камен Кукуров – началник щаб на ВМС, Милена Любенова – прокуратур в Окръжна прокуратура, Пенко Георгиев – директор на Исторически музей – Каварна.

Вицеадмирал Румен Николов – първият офицер от флота, заемал длъжността „началник на отбраната“, пое управлението на аварийно-спасителната дейност в ИАМА през 2019 г.

Снимка: Военноморски сили на Република България
Снимка: Военноморски сили на Република България, архив

Вицеадмирал Румен Николов (о.р.) е роден на 9 февруари 1957 година в Тервел. Завършва средно образование във Варна през 1976 година. От 1976 до 1981 година учи във Военноморското училище във Варна. Между 1989 и 1991 година учи във Военоморска академия в СССР. От 2003 до 2004 учи във Военната академия „Г. С. Раковски“. Военната му кариера започва като командир на БЧ-1 на противолодъчен кораб в първи отделен дивизион противолодочни кораби в базата във Варна. Впоследствие се издига до помощник-командир на противолодъчен кораб. В периода 1997 – 2001 е командир на дивизион патрулни кораби.

От 2001 до 2002 е заместник-командир, а от 2006 до 2009 и командир на Военноморска база Варна, като между 2004 и 2006 година е началник на оперативно управление към Главния щаб на Военноморските сили. От 2009 до 2011 е заместник-командир на Военноморските сили на България. От 2011 до 2014 е командир на Военноморските сили на България. От 30 юни 2014 г. е назначен за началник на отбраната на Република България, като е освободен на 9 февруари 2016 г. поради пределна възраст и излиза в запас. С указ № 209 от 21 август 2018 година е награден с Орден „За военна заслуга“ I степен „за големите му заслуги за развитието и укрепването на Българската армия, за дългогодишната му и безупречна служба и за приноса му за националната сигурност на Република България“.

Заседнал кораб край Яйлата

Последни новини

Последни новини

Морският бизнес в САЩ е в ступор от избора на Байдън за шеф на Морската администрация

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън предлага контраадмирал о.р. Ан Филипс за директор на Морската администрация. Предстои нейната кандидатура да бъде одобрена от Сената. В

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент