Има готовност за евакуация на екипажа на кораб Vera Su

Служебните министри на екологията, транспорта,  земеделието и отбраната – Асен  Личев, Георги Тодоров, проф. д-р Христо Бозуков, Георги Панайотов,  зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев и директорът на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов участваха в работната среща в МВР, под председателството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Тема на експертната среща бе ситуацията със заседналия кораб с опасен товар край Камен  бряг. С цел намаляване на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд е създаден координационен щаб в областната управа  в гр. Добрич и бе изготвен план за действие.

Бяха набелязани и конкретни мерки за изпълнение – непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието;  при необходимост готовност за извеждане на екипажа до 30 минути; при успокояване на вятъра и вълнението /което към 13.30 часа днес е било 4 бала/ – предприемане на действия за разтоварване на кораба и изтеглянето му в дълбоки води навътре в морето.

Участниците обсъдиха и най-неотложните действия: укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската  вода в района.

На срещата бе съобщен и резултатът от предприетите вчера облитания на района с хеликоптер и наблюденията на заместник-командира на ВВС в търсене на възможност за разтоварване на кораба по въздух. Изводът на този етап е, че предвид скалистия релеф на брега, подобен подход ще е рискован.

В процес на изготвяне е план за безопасно извеждане на кораба с наличните ресурси, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване.

Министърът на околната среда и водите съобщи, че дейността на ИА „Морска администрация“ до момента е обект на прокуратурата.

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Затвор грози бившия президент на Аржентина за шпионажа срещу роднините на екипажа на подводница ARA San Juan

Бившият президент на Аржентина Маурисио Макри обяви, че няма да прави заявления и към момента няма да се яви пред съда по повод обвиненията за предполагаем шпионаж, разпореден

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент