Русия оборудва подводници с нов хидроакустичен комплекс

Завършиха държавните изпитания на хидроакустичния комплекс от ново поколение „Лира“.

Оборудваната с новия хидроакустичен комплекс дизел-електрическа подводница „Кронштадт“ е първният сериен плавателен съд по проект 677 „Лада“, който участва и в Главния военноморски парад в Санкт Петербург, пише „Российская газета“.

„При „Лира“ има три големи постижения. Първо, пасивна носова антена. По-рано тя имаше формата на сфера или цилиндър. Антената на „Лира“ е квазиконформна, разположена по носовата част. В резултат тя има значително повече елементи и е по-ефективна“, разказа за ТАСС научният ръководител на разработчика на антената ЦНИИ „Електроприбор“ Владимир Пешехонов.

При предишните антени получената информация се е обработвала в здравия корпус на подводницата. При „Лира“ този процес е изнесен в херметичните прибори зад здравия корпус. Това позволява съществено да се съкрати дължината на комуникационните линии и паразитните прихващания. Новата антена има много компактна изчислителна част и усъвършенствани алгоритми.

„Пасивният хидроакустичен комплекс стана много по-ефективен от тези на други подводници. Не случайно американците започнаха да приемат конформни антени на своите най-нови атомни подводници от типа Virginia Block III, но 10 години по-късно от нас“, отбеляза Пешехонов.

Източник RBTH

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и