Весна Балтина: В Бургас изградихме лодкостоянка, която дават за пример от ЕК

Лодкостоянката, която изградихме като бенефициент по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР), в кв. „Крайморие“, Бургас, се представя като добра практика от Европейската комисия. Това е първият по рода си проект, изпълняван у нас, заяви за Мaritime.bg Весна Балтина, зам.-кмет на Община Бургас, с ресор „Стратегическо развитие и екология“. За да стане по-ясно, първо ще кажа, че нашият град има специфична територия. Освен от морето сме обградени и от три езера, и от влажни зони, в които биоразнообразието е несравнимо, коментира тя.

„През последните години, общината възприе различна политика. Това е градът да се отвори към морето и да се ползват природните му ресурси, като се съхрани онова, което е постигнато – умения, бит и култура“, обясни Балтина. Тя даде за пример кв. „Сарафово“ в Бургас със своята специфична рибарска общност, която се труди тук от много години. Кварталът е бил в миналото по всяка вероятност люлката на създаването на града. Местността, която днес е резерват, се сочи от древни писмени източници, че точно тук е възникнал градът от дейността на рибари и търговци. 

За да съхраним и развием това уникално място трябваше да създадем подходящи условия, където рибарите да оставят своите лодки и да продължат със своите занаяти, които имат специфична самобитност, допълни Балтина.

До момента общината е изградила по ПМДР рибарско пристанище в кв. „Сарафово“ и две напълно завършени лодкостоянки – една в кв. „Крайморие“ и друга – в рибарско селище в местността „Ченгене скеле“.

Какво е уникалното в проекта за изградената лодкостоянка в кв. „Крайморие“, по който община Бургас е бенефициент по ПМДР?

Лодкостоянката е изградена с финансова подкрепа по ПМДР и собствено финансиране от бюджета на община Бургас. Размерът на безвъзмездната финансова помощ по ПМДР е 800 хил. лв., (586 080 лв. от ЕФМДР и 213 920 лв. национално съфинасиране).

Според думите на Балтина уникалното е, че е постигнато надграждане с два допълнителни проекта.

„Единият е за модернизация на лодкостоянката, а другият е за читалище, съхраняващо самобитния живот на рибарите и местната общност в квартала. То е в резултат от изпълнение на Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „Бургас- Камено“, подчерта заместник-кметът. Тук имаме съчетаване на различни видове финансиране. Изграден е фитнес за рибарите, осигурено е допълнително техническо оборудване, съществува и котвена система, която също е по ПМДР.

По Стратегията на МИРГ са реализирани проекти за изграждане на сцена с озвучаване и места за публиката. На това място се провеждат много морски фестивали. През лятото ни гостуваха шеф готвачи, които представиха ястия по местни рибни рецепти, като рибарите също презентираха блюда по свои рецепти, съхранявани от години. „Така, че наистина мястото е уникално и успяхме да направим нещо, което да покажем и да се гордеем“, отбеляза Балтина. 

Сега предстои монтажът на голям кран, с помощта на който лодките ще бъдат изваждани на брега през зимата. 

Няколко думи за самата лодкостоянка. Нейният капацитет е за 54 лодки. Има 10 места за плавателни съдове, с дължина 9 – 12 м, 16 места за съдове от 6 – 9 м и 28 места за кораби до 6 м. Тя включва затворени северни и южни молове, зона със сервизни съоръжения и контролно-пропускателен пункт. Доброто й разположение  позволява да се обслужват голям брой потребители, между 50 – 60 рибари я използват в момента.

По думите на зам.- кмета на общината, проектът за изграждане на лодкостоянката в кв. „Крайморие“, реализиран по ПМДР има не само икономическа, но и екологична стойност. При изпълнението му е направена оценка на околната среда, с цел възможно най-малко да бъдат засегнати местообитанията на морските обитатели и да се запази естественото движение на водните маси.

„Другият проект по ПМДР е за лодкостоянката на „Ченгене скеле“,  също уникално място. Тя е най-новата, която въведохме в експлоатация от началото на годината“, каза още Балтина. Рибарите са тук още от началото на 50-те години, когато е започнало строителството на голямото пристанище в Бургас. Те са били отстранени от града с лодките си и са се приютили на това място, което също е защитена местност. И сега по проекта им е направена лодкостоянка. Изграден е етнографски комплекс с три къщички, които в момента са музей и демонстрационна зала. Там рибарите показват на децата, как се плетат мрежи, как се връзват възли и как се правят миди по бургаски. 

 „С изграждането на тези две лодкостоянки от една страна създаваме условия на рибарите, от друга страна се дава възможност за развитие на морския туризъм“, обясни Балтина.

„Там могат да бъдат приютявани малки плавателни съдове, като по този начин се стараем да повишим привлекателността на Бургас и региона като туристическа дестинация, и да преодолеем сезонността в туризма. Знаете, че сезонът става все по-кратък и коронавирус кризата накара хората да избягат от хотелския туризъм. В този смисъл това, което направихме създава прекрасна възможност на туристите – например да дойдат със собствена лодка, да се запознаят с предлаганите различни забавления не само през лятото, а вече и през есента“, каза в заключение Балина.

Последни новини

Флотът унищожи морска мина край Маслен нос

На 23 септември 2022 г. формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби от състава на Военноморските сили, след получен факс от
Прочетете

Варна върху морска карта на португалския картограф Лазаро Луис от 1563 година

1. „Карта на Средиземноморието, Черно море и Западна Европа“, Лазаро Луис, 1563 г., отсечка с Черно море и част от Европа: Унгария (Umgria) и Гърция (Grecia). Академия на науките, Лисабон, Португалия. Морските карти (портолани) се
Прочетете

Курсанти и студенти от четири държави пристигат в Морско училище по проект MARS-NET

В началото на септември морската столица на Литва – Клайпеда, беше домакин на ползотворна среща на научни колективи от морски университети на Турция, Полша, Румъния и България. Срещата бе във връзка с работата по проекта MARS-NET на
Прочетете

Откриха първи офшорен вятърен парк във Франция

Президентът на Франция Еманюел Макрон откри първия офшорен вятърен парк във Франция, предадоха световните агенции. Паркът се намира край Сен Назер, пристанище в западната част на страната, на разстояние от 6 до 10 nm от бреговете.
Прочетете

Задържаха лодка с 38 мигранти край нос Шабла

38 души, сред които 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, от които едно е бебе, представящи се за сирийци и афганистанци, бяха безопасно доведени до българския бряг от представители на Гранична полиция рано тази сутрин при сложна операция в
Прочетете

Морският бизнес очаква спешна реакция от властта за увеличените тарифи за преминаване през Проливите

Морският бизнес в България очаква бъдещата власт да приеме спешни мерки, които да намалят негативния ефект и влиянието на конфликта между Украйна и Руската федерация у нас. Това става ясно от изпратено уведомление до политическите
Прочетете

Румънският президент очаква допълнително разширяване на Пристанище Констанца

Пристанището в Констанца трябва да се подобри или поне да се адаптира към настоящите условия, заяви румънският президентът Клаус Йоханис, като изрази надежда, че споразумението за транзит на зърно от Украйна през Черно море ще бъде
Прочетете

Край Видин тренираха реакция при авария с кораб в р. Дунав

Пристанище Видин - Център, снимка: "Пристанище Видин" По време на проведено пожаро-тактическо учение кораб се преобърна в Дунав, в района на видинското пристанище. В сценария на проиграното учение имаше трима загинали и двама ранени,
Прочетете

Американският флот проявява интерес към пристанище Александруполис

Североизточното гръцко пристанище Александруполис е на път да се превърне във "втора Суда", пише електронното издание на в. "Катимерини", визирайки голямата гръцка и натовска военноморска база на остров Крит. Високопоставени
Прочетете

Декарбонизацията и липсата на работна ръка са главните проблеми пред морската индустрия за…

Декарбонизацията на корабоплаването и новите екологични разпоредби се разглеждат като най-въздействащите проблеми за втора поредна година в доклада "Глобален мониторинг на морските проблеми" (Global Maritime Issues Monitor, GMIM), изготвян
Прочетете

Последни новини

Курсанти и студенти от четири държави пристигат в Морско училище по проект MARS-NET

В началото на септември морската столица на Литва – Клайпеда, беше домакин на ползотворна среща на научни колективи от морски университети на Турция, Полша, Румъния и

Морският бизнес очаква спешна реакция от властта за увеличените тарифи за преминаване през Проливите

Морският бизнес в България очаква бъдещата власт да приеме спешни мерки, които да намалят негативния ефект и влиянието на конфликта между Украйна и Руската федерация у нас.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент