Весна Балтина: В Бургас изградихме лодкостоянка, която дават за пример от ЕК

Лодкостоянката, която изградихме като бенефициент по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР), в кв. „Крайморие“, Бургас, се представя като добра практика от Европейската комисия. Това е първият по рода си проект, изпълняван у нас, заяви за Мaritime.bg Весна Балтина, зам.-кмет на Община Бургас, с ресор „Стратегическо развитие и екология“. За да стане по-ясно, първо ще кажа, че нашият град има специфична територия. Освен от морето сме обградени и от три езера, и от влажни зони, в които биоразнообразието е несравнимо, коментира тя.

„През последните години, общината възприе различна политика. Това е градът да се отвори към морето и да се ползват природните му ресурси, като се съхрани онова, което е постигнато – умения, бит и култура“, обясни Балтина. Тя даде за пример кв. „Сарафово“ в Бургас със своята специфична рибарска общност, която се труди тук от много години. Кварталът е бил в миналото по всяка вероятност люлката на създаването на града. Местността, която днес е резерват, се сочи от древни писмени източници, че точно тук е възникнал градът от дейността на рибари и търговци. 

За да съхраним и развием това уникално място трябваше да създадем подходящи условия, където рибарите да оставят своите лодки и да продължат със своите занаяти, които имат специфична самобитност, допълни Балтина.

До момента общината е изградила по ПМДР рибарско пристанище в кв. „Сарафово“ и две напълно завършени лодкостоянки – една в кв. „Крайморие“ и друга – в рибарско селище в местността „Ченгене скеле“.

Какво е уникалното в проекта за изградената лодкостоянка в кв. „Крайморие“, по който община Бургас е бенефициент по ПМДР?

Лодкостоянката е изградена с финансова подкрепа по ПМДР и собствено финансиране от бюджета на община Бургас. Размерът на безвъзмездната финансова помощ по ПМДР е 800 хил. лв., (586 080 лв. от ЕФМДР и 213 920 лв. национално съфинасиране).

Според думите на Балтина уникалното е, че е постигнато надграждане с два допълнителни проекта.

„Единият е за модернизация на лодкостоянката, а другият е за читалище, съхраняващо самобитния живот на рибарите и местната общност в квартала. То е в резултат от изпълнение на Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „Бургас- Камено“, подчерта заместник-кметът. Тук имаме съчетаване на различни видове финансиране. Изграден е фитнес за рибарите, осигурено е допълнително техническо оборудване, съществува и котвена система, която също е по ПМДР.

По Стратегията на МИРГ са реализирани проекти за изграждане на сцена с озвучаване и места за публиката. На това място се провеждат много морски фестивали. През лятото ни гостуваха шеф готвачи, които представиха ястия по местни рибни рецепти, като рибарите също презентираха блюда по свои рецепти, съхранявани от години. „Така, че наистина мястото е уникално и успяхме да направим нещо, което да покажем и да се гордеем“, отбеляза Балтина. 

Сега предстои монтажът на голям кран, с помощта на който лодките ще бъдат изваждани на брега през зимата. 

Няколко думи за самата лодкостоянка. Нейният капацитет е за 54 лодки. Има 10 места за плавателни съдове, с дължина 9 – 12 м, 16 места за съдове от 6 – 9 м и 28 места за кораби до 6 м. Тя включва затворени северни и южни молове, зона със сервизни съоръжения и контролно-пропускателен пункт. Доброто й разположение  позволява да се обслужват голям брой потребители, между 50 – 60 рибари я използват в момента.

По думите на зам.- кмета на общината, проектът за изграждане на лодкостоянката в кв. „Крайморие“, реализиран по ПМДР има не само икономическа, но и екологична стойност. При изпълнението му е направена оценка на околната среда, с цел възможно най-малко да бъдат засегнати местообитанията на морските обитатели и да се запази естественото движение на водните маси.

„Другият проект по ПМДР е за лодкостоянката на „Ченгене скеле“,  също уникално място. Тя е най-новата, която въведохме в експлоатация от началото на годината“, каза още Балтина. Рибарите са тук още от началото на 50-те години, когато е започнало строителството на голямото пристанище в Бургас. Те са били отстранени от града с лодките си и са се приютили на това място, което също е защитена местност. И сега по проекта им е направена лодкостоянка. Изграден е етнографски комплекс с три къщички, които в момента са музей и демонстрационна зала. Там рибарите показват на децата, как се плетат мрежи, как се връзват възли и как се правят миди по бургаски. 

 „С изграждането на тези две лодкостоянки от една страна създаваме условия на рибарите, от друга страна се дава възможност за развитие на морския туризъм“, обясни Балтина.

„Там могат да бъдат приютявани малки плавателни съдове, като по този начин се стараем да повишим привлекателността на Бургас и региона като туристическа дестинация, и да преодолеем сезонността в туризма. Знаете, че сезонът става все по-кратък и коронавирус кризата накара хората да избягат от хотелския туризъм. В този смисъл това, което направихме създава прекрасна възможност на туристите – например да дойдат със собствена лодка, да се запознаят с предлаганите различни забавления не само през лятото, а вече и през есента“, каза в заключение Балина.

Последни новини

Последни новини

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на