Бивша винарна става печеливша ферма за африкански сом   

Африкански сом, произведен във ферма край Дунав в гр. Лом, вече се предлага на българския пазар. Това стана възможно с изпълнението на проект за изграждане на стопанство за зарибителен материал и риба за консумация по Програма морско дело и рибарство (2014-2020 г.) (ПМДР). Инвестицията е на стойност близо 1,7 млн. лв., с бенефициент „Акватоник“ ООД. По думите на управителя на дружеството Петър Петков, с тези средства са успели да превърнат сграда на бивша винарна в ефективно работеща модерна ферма, със стабилно производство, за тази рядко срещана на българския пазар деликатесна риба. 

Самата сграда на бившата винарна е монолитна, с много здрава конструкция и бетонови басейни, които сега са много подходящи за новата дейност на дружеството. Повечето системи на ферми за африкански сом се правят в големи пластмасови контейнери с по няколко тона вода, но те не са сигурни, защото материалът старее. А тук всичко е стабилно, постигнато е най-доброто, което е нужно за ефективно от технологична гледна точка производство, за постигане на по-голяма възвръщаемост на вложените средства, обясни пред Maritime.bg управителят на дружеството.

Както повечето печеливши, но малко екстравагантни идеи (става дума за малко известен у над вид риба, каквато е африканският сом) и тази се е зародила съвсем случайно. Тя идва, след като собственикът Петър Петров, е попаднал и прочел статия за този вид. Той е избрал да развъжда африкански сом, защото е сравнително лесна за размножаване риба.

“При аквакултурите има по специфични изисквания за водата, но специално за този вид, мога да кажа, че по-лесно се развъжда в рециркулационна система”, поясни Петков. Той допълни, че за някои видове риба, като пъстървата например, се изисква повишено съдържание на кислород във водата, а африкансият сом може да живее при по-ниски нива на кислород. По-ниски са и изискванията за него и по отношение на химическите вещества във водата. 

„Има още нещо много важно, което прави системата ефективна. В малко вода могат да се развъждат повече риби, т.е. концентрацията им да бъде по-голяма в сравнение с други аквакултури, като пъстървата. В един тон вода може да се отглежда до 800 – 900 кг. риба, като водата не е нужно да бъде бистра”, казва Петър Петков.

Въпреки че у нас вече има няколко стопанства за африкански сом, може да се каже, че „Акватоник“ ООД са пионери в своето начинание да направят такава ферма с проект по ПМДР. Самата технология е взаимствана от чужбина, за да я приложат в бившата винарна. Впрочем, самото име на рибата показва, че нейната родина е Африка и е напълно непозната на европейския пазар до 1976 година. Търговското й отглеждане на нашия континент започва през 1986 година. Африканският сом емного по-скъп, спрямо своя събрат европейския сом. Неслучайно скоро става известен като „царски“, „мраморен“ сом. Това е сладководна риба, която може да достигне дължина до 1,4 – 2 метра, тегло до 59 кг. Има много бърз темп на растеж. Срокът от зарибяването до първата риба е 3 месеца. Собствен зарибителен материал може да се получи още след първата година.

Голямото предизвикателство сега пред „Акватоник“ ООД, получила финансиране по ПМДР, е да постигне заложения капацитет на годишно производство.

„Наистина е предизвикателство, това да стане веднага по ред причини“, подчерта Петър Петков. Той разказа, че все още се учат във фермата с отглеждането на рибите. По думите му, второто много важно предизвикателство е търсенето на тази деликатестна риба на пазара. Африканският сом нараства бързо, като може да бъде предложен на щандовете след 6 – 9 месеца, в зависимост от това какъв размер риба желаем да се получи. Ако не се продаде това количество, тя ще започне да старее от една страна, а от друга, ще се повишат разходите за отглеждането й.

„Очакваме до 7 – 8 години да покрием направените разходи, както е по бизнес плана на нашия проект. Това  може да се случи и по-скоро, но зависи основно от търсенето на пазара. Стопанството заработи в началото на тази година и вече имаме няколко сериозни клиенти, така че реална е перспективата за много добра възвръщаемост на вложената инвестиция по ПМДР”, каза още управителят на „Акватоник“ ООД.

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент