Бивша винарна става печеливша ферма за африкански сом   

Африкански сом, произведен във ферма край Дунав в гр. Лом, вече се предлага на българския пазар. Това стана възможно с изпълнението на проект за изграждане на стопанство за зарибителен материал и риба за консумация по Програма морско дело и рибарство (2014-2020 г.) (ПМДР). Инвестицията е на стойност близо 1,7 млн. лв., с бенефициент „Акватоник“ ООД. По думите на управителя на дружеството Петър Петков, с тези средства са успели да превърнат сграда на бивша винарна в ефективно работеща модерна ферма, със стабилно производство, за тази рядко срещана на българския пазар деликатесна риба. 

Самата сграда на бившата винарна е монолитна, с много здрава конструкция и бетонови басейни, които сега са много подходящи за новата дейност на дружеството. Повечето системи на ферми за африкански сом се правят в големи пластмасови контейнери с по няколко тона вода, но те не са сигурни, защото материалът старее. А тук всичко е стабилно, постигнато е най-доброто, което е нужно за ефективно от технологична гледна точка производство, за постигане на по-голяма възвръщаемост на вложените средства, обясни пред Maritime.bg управителят на дружеството.

Както повечето печеливши, но малко екстравагантни идеи (става дума за малко известен у над вид риба, каквато е африканският сом) и тази се е зародила съвсем случайно. Тя идва, след като собственикът Петър Петров, е попаднал и прочел статия за този вид. Той е избрал да развъжда африкански сом, защото е сравнително лесна за размножаване риба.

„При аквакултурите има по специфични изисквания за водата, но специално за този вид, мога да кажа, че по-лесно се развъжда в рециркулационна система“, поясни Петков. Той допълни, че за някои видове риба, като пъстървата например, се изисква повишено съдържание на кислород във водата, а африкансият сом може да живее при по-ниски нива на кислород. По-ниски са и изискванията за него и по отношение на химическите вещества във водата. 

„Има още нещо много важно, което прави системата ефективна. В малко вода могат да се развъждат повече риби, т.е. концентрацията им да бъде по-голяма в сравнение с други аквакултури, като пъстървата. В един тон вода може да се отглежда до 800 – 900 кг. риба, като водата не е нужно да бъде бистра“, казва Петър Петков.

Въпреки че у нас вече има няколко стопанства за африкански сом, може да се каже, че „Акватоник“ ООД са пионери в своето начинание да направят такава ферма с проект по ПМДР. Самата технология е взаимствана от чужбина, за да я приложат в бившата винарна. Впрочем, самото име на рибата показва, че нейната родина е Африка и е напълно непозната на европейския пазар до 1976 година. Търговското й отглеждане на нашия континент започва през 1986 година. Африканският сом емного по-скъп, спрямо своя събрат европейския сом. Неслучайно скоро става известен като „царски“, „мраморен“ сом. Това е сладководна риба, която може да достигне дължина до 1,4 – 2 метра, тегло до 59 кг. Има много бърз темп на растеж. Срокът от зарибяването до първата риба е 3 месеца. Собствен зарибителен материал може да се получи още след първата година.

Голямото предизвикателство сега пред „Акватоник“ ООД, получила финансиране по ПМДР, е да постигне заложения капацитет на годишно производство.

„Наистина е предизвикателство, това да стане веднага по ред причини“, подчерта Петър Петков. Той разказа, че все още се учат във фермата с отглеждането на рибите. По думите му, второто много важно предизвикателство е търсенето на тази деликатестна риба на пазара. Африканският сом нараства бързо, като може да бъде предложен на щандовете след 6 – 9 месеца, в зависимост от това какъв размер риба желаем да се получи. Ако не се продаде това количество, тя ще започне да старее от една страна, а от друга, ще се повишат разходите за отглеждането й.

„Очакваме до 7 – 8 години да покрием направените разходи, както е по бизнес плана на нашия проект. Това  може да се случи и по-скоро, но зависи основно от търсенето на пазара. Стопанството заработи в началото на тази година и вече имаме няколко сериозни клиенти, така че реална е перспективата за много добра възвръщаемост на вложената инвестиция по ПМДР“, каза още управителят на „Акватоник“ ООД.

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент