Българска ферма става основен производител на скариди в Европа

Първата на Балканския полуостров и без аналог в цяла Европа ферма за отглеждане на скариди вече работи у нас. Тя е изградена в с. Българско Сливово по проект, финансиран по Програмата за морско дело и рибарство (2014-2020 г.) (ПМДР) на обща стойност над 1,4 млн. лв.,  от които 708 хил. лв. са безвъзмездна финансова помощ (531 хил. лв от ПМДР и 177 хил. лв. национално съфинансиране), а останалата част са собствено финансиране от „Биляна“ ООД.

Фермата за скариди е единствена в региона и няма друга такава в радиус от 2 000 км. Технологията на производството е взаимствана от различни източници – основно се ползва опитът на Нидерландия и САЩ, разказа пред Maritime.bg Георги Наумов, управител на фермата. За сега в Европа се разчита основно на внос на този продукт. 

В момента у нас се произвеждат около 22 тона скариди годишно, което е малко, за да задоволи търсенето на пазара.  По данни за  2016-2017 г. потреблението в страната е приблизително 150 тона, което показва, че търсенето е достатъчно голямо. 

Започнахме заедно с Лефтер Лефтеров, другият управител на „Биляна“ ООД,  когато през 2017 г. поставихме началото на съвместната ни дейност, каза Георги Наумов. Работихме в едно помещение, в което преценявахме какво е необходимо за производството, за да се достигнат оптималните условия за отглеждане на скаридите – температура, соленост на водата, плътност на скаридите. По същото време получихме от Министерство на околната среда и водите необходимото разрешително и се заехме със създаването на фермата. През 2018 г. подписахме договор като бенефициент по ПМДР, като проектът ни е реализиран и изпълнен успешно и работим с пълния капацитет от 22 тона производство на скариди годишно, поясни Наумов.

Той допълни, че продукцията се реализира изцяло на нашия пазар, като от известно време изнасят и за Румъния, където потреблението е поне 4 пъти по-голямо от това в България. Двамата управители възнамеряват да разширят дейността си и планират отново да се възползват от възможностите на Програмата и през следващия програмен период 2021-2027 г. 

Самата ферма е разположена върху два декара закрита площ с монолитна конструкция. Тя е топлоизолирана, за да се поддържа постоянна висока температура от 27 градуса през цялата година, необходима за отглеждане на скаридите. Производството представлява затворена рециркулационна система с басейни за излюпване на ларвите, за подрастване и накрая за угояване.

Целият процес от излюпването до достигането на търговския размер на скаридите продължава от 90 до 120 дни. Фермата разполага и с помещение за преработка и хладилна камера. Числеността на заетия персонал е 6 човека.

Георги Наумов посочи още, че те целят да станат един от основните източници на ноу-хау за производството на скариди на Стария континент. На пазара в Европа в момента има само един производител във Франция, който предлага фураж за отглеждане и угояване на скаридите, съобщи за медията ни Наумов.

„В момента имаме запитвания не само от  български ферми, но и от германски, швейцарски и френски ферми.  Стараем се да направим услугата и доставката комплексни, като предлагаме не само технологично оборудване, но и зарибителния материал, и храната. Търсенето на пазара на този морски деликатес е изключително голямо в страните от Западна Европа, така че наистина имаме възможността да станем основен производител и доставчик на скариди за европейския пазар”, уточни управителят на фермата.

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент