Българска ферма става основен производител на скариди в Европа

Първата на Балканския полуостров и без аналог в цяла Европа ферма за отглеждане на скариди вече работи у нас. Тя е изградена в с. Българско Сливово по проект, финансиран по Програмата за морско дело и рибарство (2014-2020 г.) (ПМДР) на обща стойност над 1,4 млн. лв.,  от които 708 хил. лв. са безвъзмездна финансова помощ (531 хил. лв от ПМДР и 177 хил. лв. национално съфинансиране), а останалата част са собствено финансиране от „Биляна“ ООД.

Фермата за скариди е единствена в региона и няма друга такава в радиус от 2 000 км. Технологията на производството е взаимствана от различни източници – основно се ползва опитът на Нидерландия и САЩ, разказа пред Maritime.bg Георги Наумов, управител на фермата. За сега в Европа се разчита основно на внос на този продукт. 

В момента у нас се произвеждат около 22 тона скариди годишно, което е малко, за да задоволи търсенето на пазара.  По данни за  2016-2017 г. потреблението в страната е приблизително 150 тона, което показва, че търсенето е достатъчно голямо. 

Започнахме заедно с Лефтер Лефтеров, другият управител на „Биляна“ ООД,  когато през 2017 г. поставихме началото на съвместната ни дейност, каза Георги Наумов. Работихме в едно помещение, в което преценявахме какво е необходимо за производството, за да се достигнат оптималните условия за отглеждане на скаридите – температура, соленост на водата, плътност на скаридите. По същото време получихме от Министерство на околната среда и водите необходимото разрешително и се заехме със създаването на фермата. През 2018 г. подписахме договор като бенефициент по ПМДР, като проектът ни е реализиран и изпълнен успешно и работим с пълния капацитет от 22 тона производство на скариди годишно, поясни Наумов.

Той допълни, че продукцията се реализира изцяло на нашия пазар, като от известно време изнасят и за Румъния, където потреблението е поне 4 пъти по-голямо от това в България. Двамата управители възнамеряват да разширят дейността си и планират отново да се възползват от възможностите на Програмата и през следващия програмен период 2021-2027 г. 

Самата ферма е разположена върху два декара закрита площ с монолитна конструкция. Тя е топлоизолирана, за да се поддържа постоянна висока температура от 27 градуса през цялата година, необходима за отглеждане на скаридите. Производството представлява затворена рециркулационна система с басейни за излюпване на ларвите, за подрастване и накрая за угояване.

Целият процес от излюпването до достигането на търговския размер на скаридите продължава от 90 до 120 дни. Фермата разполага и с помещение за преработка и хладилна камера. Числеността на заетия персонал е 6 човека.

Георги Наумов посочи още, че те целят да станат един от основните източници на ноу-хау за производството на скариди на Стария континент. На пазара в Европа в момента има само един производител във Франция, който предлага фураж за отглеждане и угояване на скаридите, съобщи за медията ни Наумов.

„В момента имаме запитвания не само от  български ферми, но и от германски, швейцарски и френски ферми.  Стараем се да направим услугата и доставката комплексни, като предлагаме не само технологично оборудване, но и зарибителния материал, и храната. Търсенето на пазара на този морски деликатес е изключително голямо в страните от Западна Европа, така че наистина имаме възможността да станем основен производител и доставчик на скариди за европейския пазар“, уточни управителят на фермата.

Последни новини

Последни новини

Контейнеровоз е вторият поразен кораб в Червено море от Хутите край Йемен

Плаващият под флага на Панама контейнеровоз NUMBER 9 (IMO: 9340752) е вторият поразен от Военноморските сили на Йемен кораб в неделя. Срещу него е изстреляна ракета, която

Хутите атакуваха кораб, менажиран от компания с израелски собственик и български директор

Поразеният в поредната атака край Йемен бълкер UNITY EXPLORER (IMO: 9726035) е менажиран от базирано във Великобритания дружество с български директор, установи справка на

Бригаден генерал Яхия Сарее: Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу още два търговски кораба, свързани с Израел

Хутите официално поеха отговорност за атаките в неделя срещу два търговски кораба. "Тази сутрин Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу два търговски кораба,

Червено море: Ракетни атаки срещу американски боен кораб и плавателни съдове, свързани с Израел

Ракети и дронове са били изстреляни срещу американския боен кораб USS Carney (DDG 64) и поне два търговски кораба, свързани с Израел, съобщи "Ал Джазира", цитирайки информация