В Морско училище откриха учебната космическа година

Учебната космическа година бе открита в Звездната зала на Планетариума във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ на 4 октомври 2021 г. Студенти от специалностите „Корабоводене“ и „Киберсигурност“ са новите членове на Студентското космическо общество, съобщават от учебното заведение.

Ръководители на Космическото общество са доц. Веселка Радева, доц. Мария Николова и асистент д-р Евгени Андреев. Научноизследователските космически програми и проекти, по които ще работят студентите на Морско училище, бяха представени от доц. Радева, която е ръководител и на Морската астрономическа обсерватория и Планетариума.

Денят на откриването съвпада с началото на Световната седмица на космонавтиката, която се провежда всяка година от 4 до 10 октомври. На 4 октомври 1957 г. е изстрелян първият спътник на Земята. Тази година темата на Световната седмица на космонавтиката е „Жените в Космоса“.

В рамките на Световната седмица на космонавтиката в Морско училище ще се проведе и първото заседание на Регионалната програма „Космос и право“.

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).