Първи пуск на хиперзвуков „Циркон“ от подводница

Министерството на отбраната на Русия съобщи за успешен първи изпитателен пуск на хиперзвукова ракета „Циркон“ от подводница. Той е осъществен от подводницата на Северния флот „Северодвинск“, главен плавателен съд по проект „Ясен“. Предстои тази подводница да стане носител на хиперзвуковите ракети.

Пускът бе произведен в Баренцово море през нощта от надводно положение по условна морска цел. Данните за обективен контрол показаха, че полетът на ракетите е съответствал на зададените параметри, условната цел е била поразена, пише „Российская газета“.

Изпитателната стрелба е призната за успешна. До края на годината предстои „Северодвинск“ още веднъж за стреля с „Циркон“ – този път от подводно положение.

Хиперзвуковата ракета „Циркон“ може да достигне скорост от 9 Маха и е в състояние да поразява надводни и наземни цели на повече от 1000 километра.

По време на изпитанията през 2020 г. „Циркон“ достигна скорост от 6000 км/ч. Защита от толкова бързо оръжие към момента не съществува. Тази ракета може да бъде снабдена и с ядрена бойна глава и, макар основното ѝ предназначение да е да поразява кораби, „Циркон“ може да се използва и за поразяване на сухопътни цели.

Източник RBTH

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).