Глобалното затопляне заплашва живота в Черно море

Сателитно изображение на заседналия край защитена местност Яйлата моторен кораб VERA SU | Снимка: Сентинел 2 | Всичко за заседналия кораб, четете тук

Не само Мраморно море е в опасност, а и Черно море, където глобалното затопляне също застрашава морския живот, алармират турски учени, цитирани от „Хюриет дейли нюз“, предадоха Дарик и БТА.

В резултат на глобалното затопляне температурата на водата в Черно море нараства анормално, поради което морските биоми са под огромна заплаха, предупредиха специалистите.

Научно изследване на екип, оглавяван от директора на Института по морски науки към Близкоизточния университет Мустафа Юджел, показва, че температурата на водата на Черно море се е повишила с два градуса по Целзий през последните 60 години поради изменението на климата. Ако не бъдат взети мерки, екосистемата на морето ще понесе необратими последствия.

Според учения Черно море е едно от моретата в Европа, които са най-силно засегнати от глобалното затопляне и човешките фактори.

Поради затоплянето на Черно море ще се измени цялата система на океанските течения, казва Юджел. Това положение ще доведе и до достигането до повърхността на аноксидните (безкислородни) води, твърди той.

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент