Ракетите „Циркон“ значително повишават огневата мощ на руския флот

В Русия за първи път извършиха пуск на хиперзвуковата противокорабна крилата ракета „Циркон“ от подводно положение от атомния крайцер „Северодвинск“. Ракетата успешно порази целта в Баренцово море.

Според сп. Military Watch с тези ракети Военноморският флот (ВМФ) на Русия значително ще увеличи огневата мощ на своите кораби.

В статията се отбелязва уникалността на крилатите ракети. Те се отличават с маневреност, скорост около 9 Маха и обсег над 1000 км. „Циркон“ имат повече предимства от ракетите „Калибър“, които вече имат много по-съвременна и универсална конструкция от някои западни конкуренти, пише „Российская газета“, предаде RBTH.

Military Watch отбелязва, че „Циркон“ може да се използва практически на всеки руски кораб – от неголемите корвети до атомни подводници и крайцери. В момента на въоръжение във ВМФ на Русия се намират две подводници клас „Ясен“, а още 7 са в стадий на строителство или ходови изпитания. Разположените на тях „Циркони“ значително увеличават огневата мощ на ВМФ на Русия. Те позволяват поразяване на противника от по-голямо разстояниие и имат много по-високи шансове да избегнат напреднали средства за ПВО.

В статията се отбелязва, че на корабите могат да се разгърнат по 32 – 40 ракети „Циркон“ – способни да унищожат дори много по-големи военни кораби с едно добро попадение поради огромната си скорост. Така един плавателен съд от клас „Ясен“ може два пъти да извади от строя авионосни ударни групи. Въпреки че „Циркон“ са много скъпи, в перспектива могат сериозно да разширят възможностите на руските подводници, особено в открито море, отбелязва изданието.

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред