Христо Пимпирев стана почетен професор на ВВМУ

Проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, днес бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Висшето военноморско училище /ВВМУ/ във Варна. Пред участниците в тържествената церемония началникът на учебното заведение – флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, който днес празнува рожден ден посочи, че званието се присъжда за уникалния принос на проф. Пимпирев към развитието на българската наука. По думите му ученият е направил така, че гласът на нашата страна да е сред тези, който се разпореждат с ледения континент. Освен това проф. Пимпирев отвори пред родната научна общност възможността за нови невероятни изследвания, каза още Медникаров, предаде БТА.


Началникът на ВВМУ допълни, че курсанти от училището вече близо месец живеят на новия научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ и дават вахта. „Имаме нужда от дързост и мечти, напоследък с проф. Пимпирев си говорим защо да плаваме само на юг, към Антарктида, когато, след като имаме кораб, можем да отидем и на север“, посочи Медникаров. По думите му за такъв проект ще се говори в бъдеще, но има сериозни фактори, които биха подкрепили идеята.


Новият почетен професор на ВВМУ посочи, че е изключително горд от признанието на училището, което е най-голямата ковачница на морски кадри в България, чиято подготовка е призната в световен мащаб. Пимпирев допълни, че новият научно-изследователски кораб ще отплава за първата си антарктическа експедиция догодина и тогава българският флаг ще се вее редом със знамената на всички велики държави, които са там. „Винаги ме е боляло, че през последните няколко десетилетия България се беше превърнала във вътрешноконтинентална страна, но сега тя отново ще е на картата на световния океан“, посочи Пимпирев. Той припомни, че с колегите му, участвали в експедициите, винаги са били малко като молители да ги вземат на плаване. С новия кораб вече сме пълноправна силна антарктическа държава, което е огромен престиж, допълни ученият.


Пред гостите на тържеството той изнесе академична лекция, посветена на еволюцията на Антарктида и революцията на българското присъствие там. Ученият припомни, че този континент е най-голямата природна научна лаборатория и индикатор за климатичните промени на планетата.

Всичко по темата: Научно-изследователски кораби за полярни експедиции

Източник БТА

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент