Хеликоптероносач ще бъде новият флагман на Черноморския флот на Русия

Новият универсален десантен кораб-хеликоптероносач от проект 23900 „Митрофан Москаленко“ ще бъде флагман на Черноморския флот на Русия.

Това ще стане след приключване на строителството на плавателния съд, което започна след провала на сделката за придобиване на хеликоптероносачи „Мистрал“ от Франция.

В Севастопол вече се подготвя инфраструктурата за базиране на кораба, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

Корабът се строи в керченския корабостроителен завод „Залив“.

Първоначалните планове на Русия бяха флагман на Черноморския флот да стане вторият кораб от серията.

Универсалният десантен кораб, който ще бъде базиран в Черно море, е в състояние да транспортира група тежки хеликоптери с различно предназначение, както от няколкостотин до хиляда или повече морски пехотинци. Корабите от серията имат док за по-малки плавателни съдове, които осигуряват десантните войски, и транспортират бронирани машини.

В състава на Черноморския флот на Русия влизат над 260 единици – бойни кораби, катери, подводници и спомагателни съдове. Главната военноморска база е в Севастопол. Флотът разполага с пунктове за базиране във Феодосия и Донузлав (Република Крим), както и Новоросийск (Краснодарски край). Личният състав на Черноморския флот е най-малко 25 000 души. В момента флагман на флота е ракетният крайцер МОСКВА, проект 1164 „Атлант“. Корабът има водоизместване 11 280 т., далечина на плаване 7000 nm, максимална скорост 32 kn и екипаж от 680 моряци.

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент