Риболовният бранш ще очаква компенсанции, ако се допусне замърсяване от кораб Vera Su

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Риболовният бранш ще търси компенсанции, ако се допусне замърсяване на морето с азотни торове. Това заяви в интервю пред Maritime.bg председателят на сдружение “Черноморски изгрев” Емил Милев.

“За нас става огромен проблем това, което се случи с авариралия кораб край Камен бряг и бедствието на държавните институции за неговото решаване в продължение на седмици. Основното, което тревожи рибарите, е опасността да се провали най-добрият сезон, есенният, който предстои. И това неминуемо ще стане, ако корабът не бъде изтеглен и не бъде предотвратен разлив на азотни торове. Бедствието е точно в района, където става уловът на риба през трите есенни месеца на годината. Там е концентрацията на пасажни видове риба: сафрид, чернокоп, лефер, барбуна. Всички минават от там и евентуалено замърсяване ще бъде пагубно за нас за годината”, каза Милев.

Той заяви, че именно риболовният бранш би бил най-засегнат от евентуално замърсяване.

По думите му е странно, че в кризисния щаб не са привлечени неправителствени организации, които представляват интересите на страните, които биха били засегнати при евентуално замърсяване – от сектор риболов и туризъм.

“Най-малкото трябва да ни държат в течение за това, което се случва. Не искаме да даваме мнения, да вземаме отношение, тъй като не сме специалисти, нито по морско спасяване, нито по евакуация на море, ние като най-засегнатата страна само искаме процесът да бъде ясен и проследим, за да знаем, че нещо наистина се прави за решаване на проблема, който ни тревожи толкова много”, заяви още Емил Милев.

Той коментира, че “Черноморски изгрев” ще проведе среща със земеделския министър, на която ще се обсъди и ситуацията в кораб VERA SU.

Вижте цялото интервю тук

Заседнал кораб край Яйлата

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент