Карта памет в сандвич: ФБР залови семейство шпиони, опитали да продадат данни за американските ядрени подводници

Ядрен инженер от Военноморския флот на САЩ и съпругата му са обвинени в опит за изнасяне и предоставяне на друга държава на едни от най-строго пазените подводни технологии. Инженерът Джонатан Тоби е обвинен в опит да продаде информация за американска ядрена система за задвижване на подводници от клас „Вирджиния“, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Става дума за технология, която стои в основата на скорошна сделка с Великобритания и Австралия. От документите по делото не става ясно дали Тоби е правил опит да продаде информация на противник или съюзник на САЩ. Русия и Китай отдавна търсят информация за задвижването на американските подводници, отбелязва вестникът.

Тоби е работил за военните като цивилен служител от 2017 г., а преди това е служил във Военноморския флот на САЩ. Той работи по ядрените пропулсивни комплекси от 2012 година, включително е участвал в разработките за намаляване шума и вибрациите на подводниците.

Класифицираната информация, която Тоби опитвал да продаде, включва проекти, които биха могли да бъдат полезни за много държави, които строят подводници. Според „Ню Йорк Таймс“ изграждането на компактни и безопасни военноморски реактори е трудна инженерна задача. До сделката с Австралия, САЩ са споделяли технологията само с Великобритания, започвайки от 1958 г. Попадането на информация в други държави може да застраши целия подводен флот.

Според съдебните документи разследването срещу Тоби е започнало през декември 2020 г., когато ФБР прихваща пратка, изпратена към друга държава с оперативни ръководства, технически подробности и предложение за установяване на скрити отношения.

„Моля, препратете това писмо до вашата военна разузнавателна агенция“, се казва в бележка към пратката. „Вярвам, че тази информация ще бъде от голяма стойност за вашата нация. Това не е измама“, е написал Тоби.

ФБР следва инструкциите в пакета и започва шифрован разговор, в който изпращачът предлага тайни на ВМФ в замяна на 100 000 долара в криптовалута.

В рамките на поредица от комуникационни контакти, ФБР убедило изпращача да остави информацията в конкретна точка в замяна на плащания с криптовалута. Бюрото след това установява, че изпращачи са Тоби и съпругата му Диана, които са били на мястото за предоставяне на информация в Западна Вирджиния.

Г-жа Тоби действала като наблюдател, а съпругът й оставил SD карта, скрита в сандвич с фъстъчено масло и найлонова торбичка, според съдебните документи. След като агентът под прикритие взема сандвича, на Тоби са изпратени 20 000 долара.

След това агентите повтарят процедурата в Пенсилвания и Вирджиния, където Тоби отново предоставя данни. Този път в SD карта, скрита в пакет дъвки.

Макар много от детайлите на размените да са редактирани в съдебните документи, в една бележка, която според документите е написана от Тоби, се сочи, че информацията „отразява десетилетия на „наученото“от ВМФ на САЩ, което ще помогне за безопасността на вашите моряци“.

ФБР и Военноморските служби са арестували Джонатан и Даяна Тоби в събота. Те ще се явят във федералния съд в Мартинсбург във вторник.

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент