„Север-Експорт“ става еталон за модерно рибопреработване

Рибопреработвателното предприятие „Север-Експорт“ изпълнява проект на обща стойност малко над 1,9 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. От тях безвъзмездната финансова помощ по ПМДР е в размер на 954 хил. лв. (715 хил. лв. от ЕФМДР и 239 хил. лв. национално съфинансиране). Останалата част е собствено финансиране. С реализацията на проекта предприятието ще модернизира и разшири производствения си капацитет.  По този начин „Север-Експорт“ се утвърждава като един от големите доставчици с широка гама нови продукти на пазара у нас и в чужбина. 

Направени са инвестиции в обекта, като е изградена нова сграда на площ от близо 900 кв. м., с хладилни камери за по-добро съхранение на различните видове риба, обясни пред Maritime.bg Полина Харасимова, маркетинг мениджър на „Север- Експорт“ ООД. По нейните думи, към това сериозно разширяване на материалната база ги е подтикнало самото естество на риболова у нас, чийто сезон е кратък и не винаги добър за отделните видове риба. От там идва и стремежът им да могат да изкупуват и съхраняват, колкото може повече от рибата, докато може да се улови, за да могат да осигурят производството и продажбата през цялата година. Новите мощности дават възможност да се съхранява по-голямо количество риба. Подобряват се и процесите на преработка на продуктите, с които вече са се утвърдили на пазара, а също и да разширят предлагания от тях  асортимент. 

„Ние сме единственото предприятие със собствено рибарско пристанище. Така, че разчитаме много на собствения улов, както и на изкупуването от други кораби“, каза Харасимова. По проекта е закупена и камера за съхранение на лед, както и два нови ледогенератора. „Това е изключително важно не само за дейността на предприятието, но и за съхраняването на рибата по време на самия улов, за да може да влиза максимално свежа за преработка“, допълни още тя.

Със средства по проекта е модернизирано и производството на рибни филета. Новата техника позволява да се предлагат на пазара много по-качествени продукти и да се повиши производителността на труда. Според маркетинг мениджъра на дружеството, благодарение на новата кабина за опушване, осигурена отново по проекта, се е подобрило производството, а асортиментът на различните видове пушени продукти е станал по-голям. Механизирани са и процесите на пренасяне на товарите между складовете и отделните производствени сгради. Имат и нов голям автомобил, с който се разширяват районите на логистика.

И не на последно място, както сама заявява Харасимова, закупено е специално работно облекло за персонала. Заради специфичните условия на труд при ниски температури и високата влажност то много бързо се износва, а е нужно и да е качествено.

Доставени са и етикиращи машини за готовите продукти, както и маси с по-голяма работна площ. По проекта са осигурени и колички за дефростиране, когато работят със замразена суровина Технологията на работа при нея е следната – преди да я ползват, тя се изкарва от камерите и се поставя в специалните колички с вода. Идеята е размразяването да става бавно, за да може рибата да се запази максимално свежа и с добро качество.

Що се отнася до новите продукти, „Север-Експорт“ започва производството на студено пушена сьомга за пазара. От нея влагат като част и в един от хайверите им със сьомга. Търсенето на такова филе е станало толкова голямо, че и сегашният увеличен капацитет не е достатъчен да задоволят нуждите на пазара. Предлагат се и разфасовки на замразена риба. Новата техника им позволява да разнообразят асортимента на продуктите и с пушен, и мариноват паламуд и чернокоп.

Голямо предимство е, че са единственото предприятие, което затваря целия цикъл от улова на рибата, през нейната преработка, до търговията на едро и на дребно и то с широка гама от различни рибни продукти, подчерта маркетинг мениджърът. Дружеството снабдява търговската мрежа, имат и собствени магазини, добре се представят на пазара на ХОРЕКА. Работят с прилежащите курорти, които  ги снабдяват с охладена, замразена риба и деликатеси. Фирмата изнася продукция за пазарите в Европа и Азия.

Оказва се, че предприятието е решило и един от най-сериозните проблеми на родния ни пазар, а именно липсата на достатъчен контрол и прозрачност върху произхода и качеството на рибата и рибните продукти. „Ние осигуряваме пълна проследяемост от момента, в който рибата постъпи в предприятието до нейното напускане“, допълни Харасимова.

“При нас контролът е всекидневен и то не само на рибата, а и на всяка една суровина в производството ни. Ако ни върнат един продукт от магазина веднага можем да кажем точно от къде е дошъл. И неслучайно от Агенцията по безопасност на храните ни представят като еталон пред останалите предприятия в бранша”, коментира пред Maritime.bg още тя.

Този проект не е първият, който изпълнява дружеството по ПМДР и сигурно няма да бъде последен. „Разчитаме на Програмата, защото ни дава голяма възможност да се модернизираме и да не изоставаме от съвременните технологии, да постигнем по рентабилно производство с новите технологии, които внедряваме, а те от друга страна намаляват вредното въздействие върху околната среда. Идеята е да ставаме все по-добри и по-успешни на пазара“, подчерта в заключение маркетинг мениджърът на „Север-Експорт“.

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент