„Север-Експорт“ става еталон за модерно рибопреработване

Рибопреработвателното предприятие „Север-Експорт“ изпълнява проект на обща стойност малко над 1,9 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. От тях безвъзмездната финансова помощ по ПМДР е в размер на 954 хил. лв. (715 хил. лв. от ЕФМДР и 239 хил. лв. национално съфинансиране). Останалата част е собствено финансиране. С реализацията на проекта предприятието ще модернизира и разшири производствения си капацитет.  По този начин „Север-Експорт“ се утвърждава като един от големите доставчици с широка гама нови продукти на пазара у нас и в чужбина. 

Направени са инвестиции в обекта, като е изградена нова сграда на площ от близо 900 кв. м., с хладилни камери за по-добро съхранение на различните видове риба, обясни пред Maritime.bg Полина Харасимова, маркетинг мениджър на „Север- Експорт“ ООД. По нейните думи, към това сериозно разширяване на материалната база ги е подтикнало самото естество на риболова у нас, чийто сезон е кратък и не винаги добър за отделните видове риба. От там идва и стремежът им да могат да изкупуват и съхраняват, колкото може повече от рибата, докато може да се улови, за да могат да осигурят производството и продажбата през цялата година. Новите мощности дават възможност да се съхранява по-голямо количество риба. Подобряват се и процесите на преработка на продуктите, с които вече са се утвърдили на пазара, а също и да разширят предлагания от тях  асортимент. 

„Ние сме единственото предприятие със собствено рибарско пристанище. Така, че разчитаме много на собствения улов, както и на изкупуването от други кораби“, каза Харасимова. По проекта е закупена и камера за съхранение на лед, както и два нови ледогенератора. „Това е изключително важно не само за дейността на предприятието, но и за съхраняването на рибата по време на самия улов, за да може да влиза максимално свежа за преработка“, допълни още тя.

Със средства по проекта е модернизирано и производството на рибни филета. Новата техника позволява да се предлагат на пазара много по-качествени продукти и да се повиши производителността на труда. Според маркетинг мениджъра на дружеството, благодарение на новата кабина за опушване, осигурена отново по проекта, се е подобрило производството, а асортиментът на различните видове пушени продукти е станал по-голям. Механизирани са и процесите на пренасяне на товарите между складовете и отделните производствени сгради. Имат и нов голям автомобил, с който се разширяват районите на логистика.

И не на последно място, както сама заявява Харасимова, закупено е специално работно облекло за персонала. Заради специфичните условия на труд при ниски температури и високата влажност то много бързо се износва, а е нужно и да е качествено.

Доставени са и етикиращи машини за готовите продукти, както и маси с по-голяма работна площ. По проекта са осигурени и колички за дефростиране, когато работят със замразена суровина Технологията на работа при нея е следната – преди да я ползват, тя се изкарва от камерите и се поставя в специалните колички с вода. Идеята е размразяването да става бавно, за да може рибата да се запази максимално свежа и с добро качество.

Що се отнася до новите продукти, „Север-Експорт“ започва производството на студено пушена сьомга за пазара. От нея влагат като част и в един от хайверите им със сьомга. Търсенето на такова филе е станало толкова голямо, че и сегашният увеличен капацитет не е достатъчен да задоволят нуждите на пазара. Предлагат се и разфасовки на замразена риба. Новата техника им позволява да разнообразят асортимента на продуктите и с пушен, и мариноват паламуд и чернокоп.

Голямо предимство е, че са единственото предприятие, което затваря целия цикъл от улова на рибата, през нейната преработка, до търговията на едро и на дребно и то с широка гама от различни рибни продукти, подчерта маркетинг мениджърът. Дружеството снабдява търговската мрежа, имат и собствени магазини, добре се представят на пазара на ХОРЕКА. Работят с прилежащите курорти, които  ги снабдяват с охладена, замразена риба и деликатеси. Фирмата изнася продукция за пазарите в Европа и Азия.

Оказва се, че предприятието е решило и един от най-сериозните проблеми на родния ни пазар, а именно липсата на достатъчен контрол и прозрачност върху произхода и качеството на рибата и рибните продукти. „Ние осигуряваме пълна проследяемост от момента, в който рибата постъпи в предприятието до нейното напускане“, допълни Харасимова.

„При нас контролът е всекидневен и то не само на рибата, а и на всяка една суровина в производството ни. Ако ни върнат един продукт от магазина веднага можем да кажем точно от къде е дошъл. И неслучайно от Агенцията по безопасност на храните ни представят като еталон пред останалите предприятия в бранша“, коментира пред Maritime.bg още тя.

Този проект не е първият, който изпълнява дружеството по ПМДР и сигурно няма да бъде последен. „Разчитаме на Програмата, защото ни дава голяма възможност да се модернизираме и да не изоставаме от съвременните технологии, да постигнем по рентабилно производство с новите технологии, които внедряваме, а те от друга страна намаляват вредното въздействие върху околната среда. Идеята е да ставаме все по-добри и по-успешни на пазара“, подчерта в заключение маркетинг мениджърът на „Север-Експорт“.

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент