България обяви моряците за ключови работници

България обяви моряците за ключови работници и ще бъде включена в списъка на страните, които признават важността на моряшката професия. Това съобщават пред Maritime.bg източници на изданието в Международната морска организация (IMO). Припомняме, че инициативата, която бе подкрепена от ООН, има за цел да осигури възможност на моряците да се придвижват свободно по време на коронавирус пандемията. Предвижда и настоява за гарантиран и приоритетен достъп до ваксинация на желаещите моряци.

Моряците са най-тежко засегнатите транспортни работници от COVID-19 пандемията. Към днешна дата над 100 000 са тези от тях, които не могат да бъдат сменени в корабни екипажи и остават на борда на кораби над договорените с техните работодатели срокове. Поне още толкова са моряците, които остават без работа на брега. Това създаде серия от опасности както за благополучието на морските специалисти, така и за безопасността на корабоплаването.

Дългоочакваното включване на България в списъка става възможно по настояване на служебния транспортен министър Христо Алексиев. Процедурата бе започната от служебния кабинет и предшественика му на министерския пост Георги Тодоров, след многомесечно забавяне от компетентните институции.

Значението на този акт има и пряк ефект за международния ни авторитет като страна, признаваща приноса на морската индустрия в борбата с пандемията.

През миналата година от България стартира и първата инициатива, която изпревари програмата за „ключови работници“ на IMO, с призив за незабавни и спешни глобални мерки за допускане придвижването на морските лица. Петицията „Seafarers Matter“, стартирана от българския морски посланик кап. Андриян Евтимов, бе подкрепена от десетки хиляди моряци и граждани на повече от 10 държави, както и от най-голямата организация на транспортните работници в света ITF и редица други международни организации. Прекият ефект от „Seafarers Matter“ бе отпадането на задължителното карантиниране на български моряци, които се завръщат в страната.

Предвид тежките последствия за морската индустрия от кризата, породена от разпространението на коронавируса, както и препоръките на IMO за защита на интересите на моряците и морските лица, МТИТС счете за целесъобразно България да се присъедини към предприетата инициатива.

На 30.09.2021 г. МВнР с Грама възлага на Посолството в Лондон да уведоми Международната морска организация, че с приемането на Заповед на министъра на здравеопазването № РД-01-597/16.07.2021 г. България е изпълнила критериите, за да бъдат считани морските лица за „ключови работници“.

В момента се очаква циркуляр на IMO с актуализирания списък на страните, признаващи морските специалисти за ключови работници, в който да бъде присъединена и България.

Допълнение:

Последни новини

Последни новини

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от

Добър късмет за Павлин Надворни и „Espresso Martini“ от децата на Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“

Приблизително 480 мили преди да премине първия от Трите големи – нос Добра Надежда, Павлин Надворни и Espresso Martini получиха послание в рисунки от най-малките ветроходци на

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски