138 години Военноморски музей

На днешната дата – 12 октомври, преди 138 години е поставено началото на първия морски музей в България, чийто наследник днес е Военноморският музей. Това е документирано в рапорта на капитан-лейтенант Зинови Рожественски – командир на Дунавската флотилия и Морската част, до военния министър, от 12 октомври 1883 година. Така сформираната музейна сбирка е на подчинение на командването на Дунавската флотилия, а от края на 1884 г. за неин уредник е определен инженер-механикът лейтенант Павел Кузмински, чието име е трайно вплетено не само в началните стъпки на музея, но и в българската морска история и историята на техниката.

Кой е Павел Дмитриевич Кузмински?

Роден е на 20 юни 1840 г. в Русия. От 1851 до 1860 г. се обучава в пълния курс на Михайловския Воронежки корпус. Изпратен е като юнкер в 15-и флотски екипаж в Санкт Петербург, където слуша курс по морски науки в юнкерските класове на Морския корпус. От 1862 г. е произведен гардемарин и постъпва като свободен слушател в механичното отделение на Академичния курс по морски науки. През 1864 г. е произведен в прапоршчик и назначен в корпуса на инженер-механиците. В края на 60-те години слуша курс лекции в Технологичния институт в Санкт Петербург. През 1865 г. е назначен в Кронщадския параходен завод, където прави опити за изгаряне на въглищен прах с цел отопление. По предложение на Д. Менделеев извършва изследвания на триенето на твърди тела в течности към лабораторията в Санктпетербургския университет. През април 1883 г. Морското министерство командирова Кузмински в Императорското Руско техническо дружество със задачата да разработи и внедри автоматичен динамометър-моментомер за измерване на упора и въртящия момент на гребния винт на кораба.

През 1884 г. прекъсва работата по изобретението и напуска Русия. По покана на началника на българския военен флот капитан-лейтенант Зинови Рожественски, Кузмински пристига в България. На 8 ноември 1884 г. е назначен за старши механик на Флотилията и Морската част в Русе. Изпълнява по съвместителство функциите на началник на Флотския арсенал и на началник на Техническата школа (Машинната школа), където преподава геометрия и огнярно дело и въвежда нови учебни програми. Успява да привлече в делото си механика Константин Божков и по този начин да намери продължители на своята мисия. По време на пребиваването си в България става създател на първото българско техническо дружество, пазител е на сбирката на Морския музей и завеждащ на библиотеката към Каюткомпанията в Русе. Той изисква изпращането във Флотилията на изданията на Императорското Руско техническо дружество. В България пребивава до началото на 1888 г., след което се завръща в Русия, където разработва заедно с Пашинин корабен многоходов, правотоков паропроизводител.

Павел Кузмински е авторът на проекта за газова турбина с горивна камера, работеща с непрекъснато горене при постоянно налягане. Неговата мечта за употреба на газовата турбина по суша, въздух и море става реалност през новия ХХ век. Завършва земния си път на 7 април 1900 г. в Санкт Петербург.

Последни новини

Последни новини

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Стефан Янев: Нашата задача е да търсим възможности за развиване на способностите ни за търсене и спасяване

default „Успешно приключи вчера операцията по обезопасяване и спасяване на заседналия кораб VERA SU до брега на защитената местност Яйлата. Благодаря на всички, участвали в

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент