Украински боен кораб бедства в Черно море

Вода е нахлула на борда на кораб U-811 БАЛТА от състава на Военноморските сили на Украйна. Инцидентът е станал вчера в района на Змийския остров, съобщават местни медии. Съобщава се, че няколко отделения в кърмовата част на съда са наводнени. Предполага се, че инцидентът настъпва при рязко влошаване на хидрометеорологичната обстановка в района.

„След оценка на ситуацията беше взето решение корабът да се закотви, за да се гарантира прилагането на мерки за борба с аварийната ситуация“, съобщават от пресслужбата на украинския флот.

В последвалата операция са включени осем плавателни съда, както и четири машини на ВВС. Установено е взаимодействие със Службата за морско търсене и спасяване на Министерството на инфраструктурата, Държавна гранична служба и Държавна служба за извънредни ситуации.

Съобщава се, че БАЛТА е стабилизиран, няма пострадали моряци и няма опасност за гибел на кораба.

„Операцията продължава, целта е съдът да се провлачи до пункта му на базиране“, съобщават още от ВМС.

БАЛТА е построен в Гданск, приет е в състава на ВМС на Украйна на 26 ноември 1987 г.

Основната функция на БАЛТА е да замерва магнитното поле на плавателни съдове и да размагнитва надводни кораби и подводници в пунктовете за базиране и в полигони на море.

БАЛТА е кораб-близнак на българския „КАПИТАН І РАНГ ДИМИТЪР ДОБРЕВ“.

„Осъществява се буксировка на кораба към Одеса, БАЛТА е придружен от кораби и катери на ВМС на Украйна и държавното предприятие „Морска служба за търсене и спасяване“ на Министерството на инфраструктурата на Украйна“, се казва в съобщение на украинския флот от тази сутрин.

Към 0921 ч. екипажът, който не участва в борбата за живучестта на БАЛТА, е прехвърлен на други кораби и вече се намира в Одеса.

Вижте още тук:

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по