Българска фирма разработва уникална технология за култивиране на водорасли

Първата пилотна инсталация за отглеждане на микроводорасли спирулина беше изградена от „Алгае България“ ООД, която е пионер с продуктите от тях на пазара. Това стана възможно с реализация на проект по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР), по който българската фирма инвестира над 80 600 лв., от които 40 305 лв. са безвъзмездна финансова помощ по ПМДР (30 228.75 лв. от Европейския фонд по рибарство и 10 076.25 лв. национално  съфинансиране), останалата част са собствено финансиране. С финансовата подкрепа по ПМДР „Алгае България“ закупи и инсталира фотобиореактор в специална оранжерия в Стара Загора за отглеждане на спирулина и преработката й в различни хранителни добавки, ценни за човешкото здраве.

Тези първи стъпки с пилотната инсталация бяха много важни за нас, защото трудно се придобива ноу-хау за такъв бизнес, сподели пред Maritime.bg основателят и управител на „Алгае България“ Ивайло Стоев. По неговите думи инсталацията им позволила на принципа проба-грешка да достигнат до стабилни условия за отглеждане на спирулина и още след първата година вече имали продукт, с който излезли на пазара. Това им  позволило да започнат култивацията по иновативен начин, който гарантира високото качество на културата. 

Впоследствие през 2020 г. завършили още по-голяма производствена инсталация, където поставили вече индустриален биореактор за култивация на водорасли и сега там са фокусирани всичките им усилия. Той се нареждал в топ 10 в Европа, според думите на Стоев. В момента основно предизвикателството е да се усъвършенстват още повече производствените процеси. 

Какво представлява биореакторът?

Това е затворена система, която осигурява пълноценно усвояване на светлината. Инсталирането му позволява да се осигури съвършен контрол и се гарантира поддържането на изолирана затворена система за култивация на синьо-зелените микроводорасли, обясни Ивайло Стоев. “Култивацията на свежа спирулина изисква фин баланс между алкалност на средата, осветеност и температура, както и чистота на хранителната среда на микроводораслите”, коментира той. 

Самият реактор е разделен на две части: едната е светлинна, в която микроводораслото получава слънчева светлина, другата е тъмна, в която самата култура отпочива. Инженерното изпълнение било доста сложна задача и продължавали да го подобряват. 

На въпрос – какво го е накарало да се заеме с този иначе рисков за изпълнение пилотен проект, тъй като у нас няма аналог, управителят на „Алгае България“ обясни, че първо това е положителният ефект на водораслото върху човешкото здраве и второ са добрите пазарни възможности. 

Синьо-зеленото водорасло е известно под научното наименование Spirulina arthrospira platensis. То е от семейство цианобактерии и представлява микроскопична бактерия, която расте естествено в сладководните езера в тропическите региони на Азия и Африка. През последните години се култивира заради високото съдържание на протеини и е много популярно във Франция, където населението консумира близо 400 тона микроводорасли годишно, според проучване на Darwin Nutrition и Френската федерация по спирулина (FSF). Спирулината е храна с високо хранително съдържание, богата е на витамини, минерали, микроелементи и мастни киселини. Напоследък започва да става популярно и у нас. В няколко направления е ползата от използването на продуктите от нея като хранителни добавки: повишаване на имунитета, общо укрепване на организма, подобряване на кръвната картина, баланс и здраве на храносмилателната система. Изготвяните хранителни добавки от спирулина подпомагат и укрепват човешкия организъм. 

Maritime.bg припомня, че още през 2003 г. Световната здравна организация създаде междуправителствената институция IIMSAM, популяризираща използването на микроводорасли Spirulina срещу недохранването. Оттогава ООН и неправителствени  организации като Червения кръст имат мисии за подпомагане на производството на храни, базирани на тези микроводорасли. НАСА и Европейската космическа агенция също проявяват интерес и обявяват, че искат да култивират спирулина по време на космически мисии.  

“Като пионери, макар и бавно, прокарваме пътя си към родния пазар и резултатите са обнадеждаващи. Българският пазар е част от световния, само че процесите се случват по-бързо в други страни и по-бавно у нас, но това, което става на Запад постепенно започват да се случват и у нас. Така че ще продължи разширяването на пазарните  възможности за такива продукти. В момента работим основно на българския пазар. Преди Брекзит имахме малък износ за Великобритания, сега тепърва предстои  разширяването на нишата ни на външните пазари, като Великобритания, САЩ и Германия”, каза Ивайло Стоев. 

“Преди година разработихме продукт, който бе фокусиран върху това да подпомага организма при остри вирусни инфекции. От обратната ни връзка с клиентите разбрахме, че в комбинация с пробиотика ни, ползите са още по-големи и резултатите са добри, когато клиентът ги използва като превенция или пък за възстановяване от Covid-19”, допълни управителят на „Алгае България“.

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент