Българска фирма разработва уникална технология за култивиране на водорасли

Първата пилотна инсталация за отглеждане на микроводорасли спирулина беше изградена от „Алгае България“ ООД, която е пионер с продуктите от тях на пазара. Това стана възможно с реализация на проект по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР), по който българската фирма инвестира над 80 600 лв., от които 40 305 лв. са безвъзмездна финансова помощ по ПМДР (30 228.75 лв. от Европейския фонд по рибарство и 10 076.25 лв. национално  съфинансиране), останалата част са собствено финансиране. С финансовата подкрепа по ПМДР „Алгае България“ закупи и инсталира фотобиореактор в специална оранжерия в Стара Загора за отглеждане на спирулина и преработката й в различни хранителни добавки, ценни за човешкото здраве.

Тези първи стъпки с пилотната инсталация бяха много важни за нас, защото трудно се придобива ноу-хау за такъв бизнес, сподели пред Maritime.bg основателят и управител на „Алгае България“ Ивайло Стоев. По неговите думи инсталацията им позволила на принципа проба-грешка да достигнат до стабилни условия за отглеждане на спирулина и още след първата година вече имали продукт, с който излезли на пазара. Това им  позволило да започнат култивацията по иновативен начин, който гарантира високото качество на културата. 

Впоследствие през 2020 г. завършили още по-голяма производствена инсталация, където поставили вече индустриален биореактор за култивация на водорасли и сега там са фокусирани всичките им усилия. Той се нареждал в топ 10 в Европа, според думите на Стоев. В момента основно предизвикателството е да се усъвършенстват още повече производствените процеси. 

Какво представлява биореакторът?

Това е затворена система, която осигурява пълноценно усвояване на светлината. Инсталирането му позволява да се осигури съвършен контрол и се гарантира поддържането на изолирана затворена система за култивация на синьо-зелените микроводорасли, обясни Ивайло Стоев. „Култивацията на свежа спирулина изисква фин баланс между алкалност на средата, осветеност и температура, както и чистота на хранителната среда на микроводораслите“, коментира той. 

Самият реактор е разделен на две части: едната е светлинна, в която микроводораслото получава слънчева светлина, другата е тъмна, в която самата култура отпочива. Инженерното изпълнение било доста сложна задача и продължавали да го подобряват. 

На въпрос – какво го е накарало да се заеме с този иначе рисков за изпълнение пилотен проект, тъй като у нас няма аналог, управителят на „Алгае България“ обясни, че първо това е положителният ефект на водораслото върху човешкото здраве и второ са добрите пазарни възможности. 

Синьо-зеленото водорасло е известно под научното наименование Spirulina arthrospira platensis. То е от семейство цианобактерии и представлява микроскопична бактерия, която расте естествено в сладководните езера в тропическите региони на Азия и Африка. През последните години се култивира заради високото съдържание на протеини и е много популярно във Франция, където населението консумира близо 400 тона микроводорасли годишно, според проучване на Darwin Nutrition и Френската федерация по спирулина (FSF). Спирулината е храна с високо хранително съдържание, богата е на витамини, минерали, микроелементи и мастни киселини. Напоследък започва да става популярно и у нас. В няколко направления е ползата от използването на продуктите от нея като хранителни добавки: повишаване на имунитета, общо укрепване на организма, подобряване на кръвната картина, баланс и здраве на храносмилателната система. Изготвяните хранителни добавки от спирулина подпомагат и укрепват човешкия организъм. 

Maritime.bg припомня, че още през 2003 г. Световната здравна организация създаде междуправителствената институция IIMSAM, популяризираща използването на микроводорасли Spirulina срещу недохранването. Оттогава ООН и неправителствени  организации като Червения кръст имат мисии за подпомагане на производството на храни, базирани на тези микроводорасли. НАСА и Европейската космическа агенция също проявяват интерес и обявяват, че искат да култивират спирулина по време на космически мисии.  

„Като пионери, макар и бавно, прокарваме пътя си към родния пазар и резултатите са обнадеждаващи. Българският пазар е част от световния, само че процесите се случват по-бързо в други страни и по-бавно у нас, но това, което става на Запад постепенно започват да се случват и у нас. Така че ще продължи разширяването на пазарните  възможности за такива продукти. В момента работим основно на българския пазар. Преди Брекзит имахме малък износ за Великобритания, сега тепърва предстои  разширяването на нишата ни на външните пазари, като Великобритания, САЩ и Германия“, каза Ивайло Стоев. 

„Преди година разработихме продукт, който бе фокусиран върху това да подпомага организма при остри вирусни инфекции. От обратната ни връзка с клиентите разбрахме, че в комбинация с пробиотика ни, ползите са още по-големи и резултатите са добри, когато клиентът ги използва като превенция или пък за възстановяване от Covid-19“, допълни управителят на „Алгае България“.

Последни новини

Последни новини

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на

Хутите: Екипажът на „Galaxy Leader“ общува със семействата си

На екипажа на задържания автомобиловоз GALAXY LEADER е позволено да общува със семействата си. Това каза говорителят на Ансар Аллах Мохамед Абдулсалам. Тази информация бе

Великобритания сигнализира за малки плавателни съдове, действащи подозрително във водите на Аденския залив

Великобритания предупреди за малки плавателни съдове, действащи подозрително във водите на Аденския залив, дни след опита за отвличане на танкер CENTRAL PARK, за който