Морският бизнес в САЩ е в ступор от избора на Байдън за шеф на Морската администрация

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън предлага контраадмирал о.р. Ан Филипс за директор на Морската администрация. Предстои нейната кандидатура да бъде одобрена от Сената. В момента тя е специален помощник на губернатора на Вирджиния по въпросите за опазване на крейбрежието.

Морската общност в САЩ посреща новината с особено притеснение, дори възмущение. От години се наблюдават притеснителни процеси по навлизане на бивши офицери от флота, които нямат абсолютно никакъв опит в търговското корабоплаване, в институции, които осъществяват контрол в индустрията. Подобни притеснителни примери има в IMO и EMSA.

Най-голямото американско морско издание gCaptain посреща новината със заглавие: „Администрацията на Байдън назначава шеф на Морската администрация с нулев опит в корабоплаването по време на най-тежката криза в индустрията от десетилетия“.

Като контраадмирал, Филипс е управлявала 14 бойни кораба на САЩ, а нейното име е избрано измежду предложени за поста бивш директор на Морската администрация и бивш директор на голяма местна компания от шипинга. Морската администрация е част от Транспортния департамент на САЩ.

Избор на бивш офицер от флота, а не на морски капитан за позицията, бе направен за първи път от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Последни новини

Последни новини

Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент