Започва разтоварването на кораб Vera Su

Утре, 19-и октомври, ще започване разтоварването на заседналия край Яйлата моторен кораб VERA SU. Maritime.bg припомня, че 32-годишният кораб, плаващ под флага на Панама, се вряза в скалистия бряг с пълен ход на 20-и септември.

Днес започна изпълнението на одобрения спасителен план по товаро-разтоварителните дейности на VERA SU. Съгласно него операцията ще отнеме 3 – 4 дни.

Отново е извършен водолазен оглед в района на инцидента и корабът е обследван за нови пробойни.

Отстранени са всички паднали предмети и опасни пластмасови материали от корпуса на плавателния съд, като са поставени допълнителни котви за по-доброто му стабилизиране. 

В изпълнението на плана е предвидено заставането до кораба на баржа с външна хидравлика, с която ще се контролира процеса по отваряне и затваряне на хамбара. 

Втечненият карбамид ще се изпомпва в трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност и ще се претоварва на танкера GALAXY ECO.

Сухият карбамид ще бъде извозен до Пристанище Варна – Изток, където ще се натовари на вагони на БДЖ.

Последната стъпка, която ще бъде предприета след разтоварването, е снемане на кораба от плитчината и провлачване, приемане в пристанище убежище.

Преди това ще се извърши допълнително укрепване на корпуса на VERA SU. 

Според синоптичната прогноза подходящото време, в което ще може да се работи безопасно, е в рамките на няколко дни, поради което ще се работи в 24-часов режим на работа.

Всички насоки и изисквания на МОСВ като компетентен орган с цел екологощадящо разтоварване, превоз и депониране на товара, са спазени.

Заседнал кораб край Яйлата

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент