България е включена официално в актуализирания списък на IMO със страните, признаващи моряците за ключови работници

България е официално включена в списъка на Международната морска организация (IMO) на страните, признаващи моряците за ключови работници, установи справка на Maritime.bg. Това става възможно след настояване на служебния транспортен министър Христо Алексиев. Процедурата за включване на страната към подкрепената от ООН инициатива бе започната от предшественика на Алексиев на поста – Георги Тодоров.

Моряците са най-тежко засегнатите транспортни работници от COVID-19 пандемията. Към днешна дата над 100 000 са тези от тях, които не могат да бъдат сменени в корабни екипажи и остават на борда на кораби над договорените с техните работодатели срокове. Поне още толкова са моряците, които остават без работа на брега. Това създаде серия от опасности както за благополучието на морските специалисти, така и за безопасността на корабоплаването.

Значението на този акт има и пряк ефект за международния ни авторитет като страна, признаваща приноса на морската индустрия в борбата с пандемията.

През миналата година от България стартира и първата инициатива, която изпревари програмата за „ключови работници“ на IMO, с призив за незабавни и спешни глобални мерки за допускане придвижването на морските лица. Петицията „Seafarers Matter“, стартирана от българския морски посланик кап. Андриян Евтимов, бе подкрепена от десетки хиляди моряци и граждани на повече от 10 държави, както и от най-голямата организация на транспортните работници в света ITF и редица други международни организации. Прекият ефект от „Seafarers Matter“ бе отпадането на задължителното карантиниране на български моряци, които се завръщат в страната. Съдействие тогава оказа и транспортният министър Росен Желязков.

Циркуляр на Международната морска организация (изтеглете тук):

Circular-Letter-No.4204-Add.35-Coronavirus-Covid-19-Designation-Of-Seafarers-As-Key-Workers

Последни новини

Последни новини