Операцията с кораб Vera Su (на живо)

Втори ден продължава операцията със заседналия край Яйлата моторен кораб VERA SU. Вчера започнаха предварителните дейности по плана за разтоварване и изтегляне на 32-годишния плавателен съд. VERA SU заседна преди месец. Корабът се вряза с пълен ход в скалистия бряг на защитената местност.

На 19-и октомври започна отводняване на машинното отделение, прехвърлени бяха всички потенциално опасни за околната среда материали от борда. Днес се очаква до 1000 ч. да бъде провлачена платформата, която ще осигурява разтоварването на съда.

Вчера варненски съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо капитана и втория помощник-капитан.

Актуализациите в реално време са под видеото:

Видео на живо:


Актуализации в реално време на 20-и октомври

Към 0700 ч. на 20-и октомври продължава отводняването на машинното отделение.

Към 0800 ч. в района духа западен вятър със скорост 3 м/с. Вълнението на морето е 1 бал при н. Шабла.

Към 0800 ч. влекач ALKAID продължава буксировката на платформата, която ще осигурява разтоварването на кораб VERA SU.

Към 0900 ч. платформата, която ще осигурява операцията с VERA SU, вече е в района. ALKAID подхожда към заседналия кораб. Вчера бе овехован безопасния подход до заседналия плавателен съд.

Около 1000 ч. хидротехническата платформа застана на борд на кораб VERA SU. Очаква се около 1200 ч. да бъде направен опит за отваряне на хамбара. Междувременно тече подготовката за активиране на баржите, предоставените от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA). Те ще бъдат провлачени до района, а в тях ще бъде прехвърлена вода с разтворена урея от товара на кораба.

Към 1200 ч. продължава подготовката за предстоящото разтоварване на VERA SU. Извършва се пореден водолазен оглед с ROV.

Към 1200 ч. във Варна продължава активирането на баржите, предоставени от EMSA.

Към 1220 ч. влекач TICHA провлачва хидробаржата, която бе активирана и в първата операция за снемане на кораба.

В 1335 ч. беше отворен хамбарът на м/к VERA SU. В момента представители на администрацията извършват оглед. Взети са проби.

Към 1340 ч. в района пристигна министърът на околната среда и водите Асен Личев. Той се намира на борда на гранично-полицейски катер.

В 1342 ч. хамбарът беше затворен.

В 1400 ч. хамбарът на VERA SU отново се отваря.

В 1420 ч. хамбарът беше отново затворен. Видимо той е наводнен, а уреята във видимата носова част изглежда в състояние на емулсия в горната част на хамбара.

Към 1442 ч. в района пристигна провлачваната от влекач TICHA баржа. Очаква се тя да застане на борд на VERA SU. През хидробаржата ще се извършва претоварване.

Към 1550 ч. влекач TICHA напуска района, провлачвайки баржата на Хидроремонт. Не е започнала буксировката от Варна на трите баржи, предоставени от EMSA. Една от тях вече е на вода.

Публикацията се обновява в реално време, презареждайте тази страница регулярно за най-новото от операцията или следете специалната страница за кораб VERA SU тук, както и страницата на Maritime.bg във Фейсбук. Очаквайте живи включвания през целия ден.

Снимки:

Състоянието на товара:

Подготовка на баржите:

Заседнал кораб край Яйлата

Последни новини

Последни новини

Контейнеровоз е вторият поразен кораб в Червено море от хутите край Йемен

Плаващият под флага на Панама контейнеровоз NUMBER 9 (IMO: 9340752) е вторият поразен от Военноморските сили на Йемен кораб в неделя. Срещу него е изстреляна ракета, която

Хутите атакуваха кораб, менажиран от компания с израелски собственик и български директор

Поразеният в поредната атака край Йемен бълкер UNITY EXPLORER (IMO: 9726035) е менажиран от базирано във Великобритания дружество с български директор, установи справка на

Бригаден генерал Яхия Сарее: Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу още два търговски кораба, свързани с Израел

Хутите официално поеха отговорност за атаките в неделя срещу два търговски кораба. "Тази сутрин Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу два търговски кораба,

Червено море: Ракетни атаки срещу американски боен кораб и плавателни съдове, свързани с Израел

Ракети и дронове са били изстреляни срещу американския боен кораб USS Carney (DDG 64) и поне два търговски кораба, свързани с Израел, съобщи "Ал Джазира", цитирайки информация