ДДС за рибата да падне до средното ниво в ЕС, настоява БГ ФИШ

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Ставката на ДДС за рибата да бъде драстично намалена от сегашните 20 процента на 8-9 на сто, колкото е средната за страните от ЕС (8,3 на сто), това е категоричното становище на експертите и финансовите консултанти на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ, заяви пред Maritime.bg д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор и представляващ сдружението. По неговите думи от общо 28 държави в общността – 23 прилагат диференцирана ставка на ДДС по отношение на хранителните стоки, в т.ч. за рибните продукти. 

Такава мярка с драстично сваляне на данъчната тежест е приложена в САЩ след Голямата рецесия между двете световни войни и резултатите веднага били налице: увеличен оборот, рязко повишени постъпления в бюджета, нови инвестиции, висок растеж на икономиката. 

„Ситуацията у нас е аналогична“, подчерта д-р Господинов.

„Кризата продължава вече втора година. През миналата година избухна ковид кризата, която силно разтърси бизнеса, сега имаме ескалация на напрежението в сектора от невъзможността да продължат производството си, заради рязко скочилите огромни разходи за електроенергия. Така че трябва да предприемем някакви мерки. Има един основен момент, българските граждани са ощетени, защото ДДС на рибата е с много по-ниски ставки в цяла Европа, включително съседните балкански страни и нашите фирми не могат да се конкурират на европейския пазар. Досега компенсирахме донякъде високата данъчна ставка с евтината електроенергия, защото разходите за рибата са вода, сол и най-вече ток. Ако рибата не се продаде за деня, веднага трябва да бъде шоково замразена и след това да се съхранява при минус 21 градуса.  Затова основният ни мотив да искаме да бъде свалена ставката на ДДС за рибните продукти е сегашната ескалация със спекулативното поскъпване на тока. Настояваме да стане, за да се облекчи бизнеса и второ, да се помогне на хората да продължат да консумират риба“, коментира той.

Според него тук не става дума за нещо инцидентно, а за трайна тенденция. „Ако в момента прибавим цената на тока, която при нас формира до 20 на сто от цената на рибата, значи поне с толкова тя ще поскъпне на пазара. Това означава, че ние трябва или да преустановим временно работа, за да не фалираме или да търсим други начини за оцеляване. А да не говорим, че нашите граждани остават ощетени, защото, повтарям, консумират храна с много високо ДДС на рибата“, каза той. 

И после, рибните продукти са в списъка на стоките с висок фискален риск. Съответно, когато такава стока се внася или изнася от страни от ЕС, тя подлежи на контрол от отдел фискален контрол на НАП. Камионите се пломбират и тази процедура често е доста бавна. Заради този усложнен режим на доставки и рискове от забавяния има случаи, когато чуждестранни фирми избягват стоки от български доставчици. Най-често подобни откази има от чуждестранните супермаркетни вериги, които искат стоките им да бъдат доставени в точно определено време. И в случая се получава така, че точно изрядните фирми понасят щети от тази мярка. Веднъж те са ощетени от много по-високия ДДС в сравнение с останалите европейски страни, включително балканските ни съседи и втори път, от прекомерния контрол. А всичко това реално може да се ограничи с една елементарна мярка, сваляне на ставката на ДДС за рибни продукти до средноевропейската, смятат от БГ ФИШ.

„Един пример. У нас има над 3600 язовира и още 600-700 рибарници, от които само 780 са регистрирани и са под контрол. Останалите какво правят? Те също са на пазара и като укриват голяма част от оборотите си  ощетяват фирмите, които си плащат високите данъци“, заявява Господинов.

По думите му експертите на БГ ФИШ пресмятат, че свалянето на ставката на ДДС за рибата на 8-9 на сто, колкото е средноевропейското й равнище, ще осветли бизнеса. Просто хората ще предпочетат да си декларират всичките количества риба, вместо да бъдат подложени на санкциите на администрацията, обясни той. Господинов припомни старата истина, че когато се вдигат данъците, хората започват да крият оборотите си. И посочи още един аргумент в тази насока – автоматичното отпадане на нуждата от фискален контрол, което щяло да намали държавната тежест, а от там да има финансов резултат върху бюджетните разходи. 

Като краен резултат от понижената ставка на ДДС ще се намали цената на рибата и ще се повиши консумацията й, което от своя страна ще доведе до увеличаване на производството, превърнало се в конкурентно на европейския пазар, а от там ще бъдат създадени и нови работни места, подчерта д-р Господинов. По неговите думи искането за сваляне на ДДС за рибните продукти не се отнасяло за луксозните риби и рибни продукти, като черен и червен хайвер, омари, сепии, октоподи, а само за тези, които масово се консумират от българския потребител.

Всичко това от БГ ФИШ (асоциацията представлява над 32% от производството на аквакултура, 50% от риболова и 71% от рибопреработката) го споделяли в публичното пространство като тяхна идея, за да видят какви са коментарите. Изпратили са тяхното становище и до Щаб Храни, който е неформално обединение на всички асоциации от хранителната индустрия, сформирано, за да противодействат на ковид кризата. 

В заключение д-р Господинов даде още един убедителен пример за противодействие на сегашната енергийна криза с рязкото намаляване на ДДС за рибата, което не само, че няма да ощети бюджета, но и ще повиши приходите му. И той е от северната ни съседка, Румъния.

„Там още през 2015 г. намалили ставката от 24 на 9 процента и ако първия месец събирали 4 млрд. леи в бюджета, още на следващия събираемостта на данъците скочила на 6,5 млрд. леи“, коментират от БГ ФИШ.

Последни новини

Последни новини