Яхтеният туризъм става приоритет за Русия

Правителството на Руската федерация одобри концепцията за развитие на яхтения туризъм в страната за периода до 2030 г., изготвена от Федералната агенция по туризъм. Тя определя целите и приоритетните области на яхтения туризъм в Русия, като се вземат предвид икономическите, географските, инфраструктурните и законодателните особености на страната, както и световния опит в тази област, предава ТАСС, информира Мениджър

Концепцията предвижда създаването на обширна мрежа от съвременни яхтени марини в Русия, които ще са многофункционални целогодишни туристически комплекси с хотели, конгресни центрове, спа комплекси, фитнес зали, магазини, ресторанти, музеи, магазини за сувенири и пешеходни зони.

Разширяването на яхтената инфраструктура ще създаде нови работни места, ще насърчи развитието на крайбрежното пътническо корабоплаване, събитийния туризъм, спорта и дейностите на открито. Предлага се също да се създадат условия за привличане на чуждестранни туристи. Планира се стартиране на нови образователни програми в областта на яхтения туризъм, които ще подобрят нивото на обслужване в тази област.

Според Федералната агенция по туризъм в Русия центровете на яхтен туризъм включват Краснодарска територия, Република Крим и Севастопол, редица волжски градове, Москва, Санкт Петербург, Приморски край. Почивка на море с яхти е популярна в регионите, разположени по крайбрежието на Волга, в Република Татарстан, Перм, Приморски територии, Ростов, Ленинград, Архангелск, Калининградска област, в Република Крим.

Както отбелязва Федералната агенция по туризъм, яхтингът е един от най-печелившите и търсени видове туризъм в света, тъй като съчетава активен отдих и забавления. В страни с развита инфраструктура този вид туризъм представлява до една четвърт от приходите на хотелиерството. В същото време Федералната агенция по туризъм смята, че в Русия, въпреки големия брой езера, реки и морета, морският туризъм все още не е достатъчно развит. 

“Приемането на концепцията е важно решение за засилване на развитието на яхтен туризъм в Русия. Това е много перспективна област, която може да бъде развита във всеки регион на страната ни. Въз основа на концепцията ще бъде създадена пътна карта – конкретен план за действия и мерки. Планира се актуализиране на мерките за държавна подкрепа за яхтен туризъм, включително програми за малък и среден бизнес, и коригиране на държавните програми, свързани с този вид туризъм”, обясни ръководителят на Федералната агенция по туризъм Зарина Догузова.

Според нея прилагането на мерките, предложени в концепцията, ще разсее мита за първокласното качество на яхтения туризъм и ще формира достъпни оферти за пътуващите. “Всичко това трябва да увеличи инвестиционната привлекателност на индустрията, да привлече нов персонал и да създаде нови модерни места за пътуване”, заключи Догузова. 

Източник Мениджър

Последни новини

Последни новини

Доц. д-р Виолин Райков: Разминават се реалните и някои от определените размери за улова на риби 

Минималните размери за улов не съответстват на това, което би трябвало да бъде. Примерно, барбуната влиза в полова зрялост при всички положения с размер над 10 см., а в нашето

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент