Изтеглиха заседналия край датски остров кораб, превозващ тор

Единадесет часа продължи операцията за изтегляне на заседналия на 300 метра от брега на датския остров Борнхолм моторен кораб BEAUMAIDEN (IMO: 9401257).

Съдът заседна в ранните часове на 18-и октомври. BEAUMAIDEN е снет от плитчината около 1800 часа на 20-и октомври. В операцията е участвал един влекач.

По всяка вероятност причина за инцидента става навигационна грешка.

Известно е, че вече са повдигнати обвинения срещу моряк. Установено е, че той е употребил алкохол.

Засядането на кораба силно напомня на аварията с VERA SU. Двата инцидента настъпват след липса на промяна на курса. BEAUMAIDEN, както VERA SU, засяда с пълен ход. Службите в България се качиха на борда на VERA SU няколко дни след засядането му. В Дания бордовата проверка на BEAUMAIDEN, който също превозва тор, е извършена непосредствено след засядането.

На корабособственика и застрахователя на кораба са дадени по-малко от 72 часа за реакция.

Maritime.bg припомня, че при българския случай бе издадена заповед, с която от собственика на кораба се изиска план в рамките на седмица, както и снемане на кораба в рамките на близо месец, макар същият да е заседнал край защитена местност и открит район.

Разликите при двата инцидента са също големи – VERA SU се врязва в скалист район, нахлу вода в хамбара, докато при BEAUMAIDEN това не се случи, макар да са установени пробойни.

BEAUMAIDEN е арестуван от местната Морска администрация. Продължава разследването.

Известно е, че морякът, който е обвинен, е на възраст около 30 години.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че