Изтеглиха заседналия край датски остров кораб, превозващ тор

Единадесет часа продължи операцията за изтегляне на заседналия на 300 метра от брега на датския остров Борнхолм моторен кораб BEAUMAIDEN (IMO: 9401257).

Съдът заседна в ранните часове на 18-и октомври. BEAUMAIDEN е снет от плитчината около 1800 часа на 20-и октомври. В операцията е участвал един влекач.

По всяка вероятност причина за инцидента става навигационна грешка.

Известно е, че вече са повдигнати обвинения срещу моряк. Установено е, че той е употребил алкохол.

Засядането на кораба силно напомня на аварията с VERA SU. Двата инцидента настъпват след липса на промяна на курса. BEAUMAIDEN, както VERA SU, засяда с пълен ход. Службите в България се качиха на борда на VERA SU няколко дни след засядането му. В Дания бордовата проверка на BEAUMAIDEN, който също превозва тор, е извършена непосредствено след засядането.

На корабособственика и застрахователя на кораба са дадени по-малко от 72 часа за реакция.

Maritime.bg припомня, че при българския случай бе издадена заповед, с която от собственика на кораба се изиска план в рамките на седмица, както и снемане на кораба в рамките на близо месец, макар същият да е заседнал край защитена местност и открит район.

Разликите при двата инцидента са също големи – VERA SU се врязва в скалист район, нахлу вода в хамбара, докато при BEAUMAIDEN това не се случи, макар да са установени пробойни.

BEAUMAIDEN е арестуван от местната Морска администрация. Продължава разследването.

Известно е, че морякът, който е обвинен, е на възраст около 30 години.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент