Затвор грози бившия президент на Аржентина за шпионажа срещу роднините на екипажа на подводница ARA San Juan

Бившият президент на Аржентина Маурисио Макри обяви, че няма да прави заявления и към момента няма да се яви пред съда по повод обвиненията за предполагаем шпионаж, разпореден от него, срещу семействата, роднините и близките на загиналите 44 подводничари от подводница ARA SAN JUAN. Maritime.bg припомня, че Аржентина обяви гибелта на подводната лодка след продължила близо година операция по търсене и след изчезването й на 17 ноември 2017 година.

„Няма да се явя, докато въпросите, които адвокатът ми ще повдигне, не бъдат решени, за да ми гарантират надежден процес и защита в съда“, каза Макри в публикация в Twitter, предаде „Буенос Айрес Таймс“.

Опозиционният лидер, който беше президент на Аржентина от 2015 до 2019 г., се разследва за предполагаема отговорност за шпионаж на роднини на членове от екипажа. Подводница ARA SAN JUAN бе открита през ноември 2018 г. на дълбочина около 900 метра, след година търсене, в което участваха и сили на редица други държави.

Известно е, че семействата на 44-те подводничари са били проследявани, подслушвани, заснемани, както и че срещу тях е оказван натиск да се откажат от всякакви претенции, свързани с инцидента.

Ако вината на бившия президент бъде доказана, той може да бъде лишен от свобода за 3 до 10 години, според законодателството за специалните разузнавателни средства в Аржентина.

„Нямам нищо общо с този случай. Никога не съм разпореждал подобно нещо“, каза Макри пред местния съд в сряда..

Пред съдии той заяви, че този процес е част от „предизборната кампания“ за вота, който предстои през следващия месец.

От съда коментират пред местни медии, че „тогавашният президент е бил напълно наясно с последващите действия, извършени от Федералното разузнавателно управление по отношение роднините на членовете на екипажа“.

Макри от своя страна разкритикува тези твърдения, наричайки ги „некомпетентни“.

Тогавашните ръководители на разузнавателните служби Густаво Арибас и Силвия Майдалани също са обвинени в събиране на „незаконни разузнавателни данни“ спрямо роднините, които се бориха за получаване на информация за съдбата на подводницата.

Всичко за гибелта на подводница ARA SAN JUAN

Последни новини

Последни новини

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за

Министър Явор Гечев: Ще защитим българските рибари и икономическите интереси на страната

Министерството на земеделието защитава българските рибари и икономическите интереси на страната. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев на среща с капитаните на