Успешен пуск на „Булава“ от борда на атомна подводница

Русия съобщи за успешен пуск на балистична ракета „Булава“ от борда на ракетния подводен крайцер със стратегическо назначение „Княз Олег“.

От руското военно ведомство уточняват, че пускът се е състоял в рамките на редовните държавни изпитания. Подводницата се е намирала във водите на Бяло море, а ракетата „Булава“ е изстреляна в подводно положение срещу мишена на полигон „Кура“ на п-в Камчатка.

„Според данните от обективния контрол бойните блокове на ракетата в разчетеното време са достигнали зададения район“, отбелязват от министерството на отбраната, като потвърждават успешния резултат от пуска, предаде RBTH.

От ведомството напомнят, че подводният крайцер „Княз Олег“ е атомна подводница от четвърто поколение по проект „Борей-А“.

Междуконтиненталната балистична ракета Р-40 „Булава“ се състои от три степени. Обхватът й варира от 8000 до 11 000 км. С бойната си глава „Булава“ е дълга 12,1 м. Ракетата се задвижва от двигател на твърдо гориво. Общото й тегло е 36,8 т., като е способна да носи товар от 1150 кг. Достатъчно, за да носи боен блок от 6-10 независимо насочващи се 150-килотонни бойни глави. Вероятното отклонение при максималния й обхват е 350 м.

Източник RBTH

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).