Успешен пуск на „Булава“ от борда на атомна подводница

Русия съобщи за успешен пуск на балистична ракета „Булава“ от борда на ракетния подводен крайцер със стратегическо назначение „Княз Олег“.

От руското военно ведомство уточняват, че пускът се е състоял в рамките на редовните държавни изпитания. Подводницата се е намирала във водите на Бяло море, а ракетата „Булава“ е изстреляна в подводно положение срещу мишена на полигон „Кура“ на п-в Камчатка.

„Според данните от обективния контрол бойните блокове на ракетата в разчетеното време са достигнали зададения район“, отбелязват от министерството на отбраната, като потвърждават успешния резултат от пуска, предаде RBTH.

От ведомството напомнят, че подводният крайцер „Княз Олег“ е атомна подводница от четвърто поколение по проект „Борей-А“.

Междуконтиненталната балистична ракета Р-40 „Булава“ се състои от три степени. Обхватът й варира от 8000 до 11 000 км. С бойната си глава „Булава“ е дълга 12,1 м. Ракетата се задвижва от двигател на твърдо гориво. Общото й тегло е 36,8 т., като е способна да носи товар от 1150 кг. Достатъчно, за да носи боен блок от 6-10 независимо насочващи се 150-килотонни бойни глави. Вероятното отклонение при максималния й обхват е 350 м.

Източник RBTH

Последни новини

Последни новини

Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент