Украйна прие дарения от Белгия научно-изследователски кораб

Научно-изследователският кораб BELGICA (IMO: 8222563) влезе в пристанище Одеса на 21-и октомври. Maritime.bg припомня, че корабът бе дарен от Белгия на Украйна.

Съдът ще бъде използван за мониторинг на морската среда в прилежащата черноморска зона на Украйна, както и по споразумението между страната и Европейския съюз.

Предстои официална церемония по приемане на кораба, чието име ще бъде променено. Той ще плава под флага на Украйна. Планира се корабът да премине обновяване, за което се очаква финансиране по европейския проект за екомониторинг на Черно море (EU43MBLAS).

BELGICA е сравним по размери с българския научно-изследователски кораб АКАДЕМИК, за който са нужни средства за ремонт.

По-рано през месеца Украйна прие и новия за местните полярници научно-изследователски ледоразбивач, който придоби от Великобритания за 5 млн. долара.

Припомняме, че Украйна очаква дарение от Великобритания на два миночистача. Подобни бяха закупени от България и ще струват на данъкоплатците близо 10 млн. лева.

България наскоро придоби и 37-годишен научно-изследователски кораб, който ще извършва полярни експедиции. Украйна също придоби подобен съд – бившия британски ледоразбивач JAMES CLARK ROSS.

Всичко по темата: Научно-изследователски кораби за полярни експедиции

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент