Реклама

Операцията с Vera Su: Надпревара с времето

Към 1730 часа на 23.10 кърмата на VERA SU изплава с поне метър.

Най-образно казано провежданата сега операция със заседналия кораб VERA SU е надпревара с времето, което очакваме да се влоши в идните дни и решаване на проблемите, предизвикани от натрупаните грешки при предходния опит за изтеглянето на плавателния съд.

Активната операция от последните няколко дни е много по-добре планирана, координирана и планът й стриктно се следва, за разлика от фиаското, което наблюдавахме при първия опит за изтегляне на VERA SU.

В момента, след четиридневните усилия, VERA SU започна да изплава.

Можем само да съжаляваме, че сега действащият екип в Изпълнителна агенция “Морска администрация” не беше тук, когато VERA SU заседна. Tози екип бе сформиран след освобождаване на предходното ръководство на агенцията, което бе забавен с години акт, който трябваше да стане факт още със започване на сагата с друг кораб – гниещият от години 250-метров либийски танкер БАДР в Бургас.

Можем само да се надяваме, че екипите ще имат времеви прозорец от поне още 2 – 3 дни, в който успешно да прехвърлят емулсията, образувана от нахлулата в товарния хамбар при товара карбамид задбордна вода.

С очакваното успешно прехвърляне на товара ще се ограничат до минимум опасностите за околната среда, имайки предвид, че от кораба вече бяха прехвърлени потенциално опасните материали, както и най-опасното за околната среда – горивото от танковете на кораба.

Без товара и горивото, VERA SU не представлява опасност за околната среда.

Успешното му изтегляне, което изглежда все по-реално, обаче зависи изцяло от метеообстановката в района.

Заседнал кораб край Яйлата

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент