Започнаха преговори за първо плаване на български кораб до Антарктида

Завърши официалното посещение на флотилен адмирал, проф. двн Боян Медникаров, проф. Христо Пимпирев и Драгомир Матеев – членове на Съвета за управление на НИК „Св.Св. Кирил и Методий“ в Испания за координиране с испанската Армада на планираното плаване през следващата година на научноизследователския кораб в световния океан до Антарктида.

Първата среща бе в град Картахена на борда на флагмана на Кралската полярна флота научноизследователски кораб “Хесперидес”. Командирът на кораба капитан втори ранг Карлос Гордон предостави много полезна информация за спецификата при плаване в Южния океан. Беше уговорено пресичането на пролива на Дрейк да стане съвместно на двата кораба, информират от Морско училище.

Последваща среща се проведе в Мадрид в Министерството на науката със заместник-генералния директор за научната инфраструктура Хосе Игнасио Моралес, адмирал Рубиен Родригес Пеня, капитан I ранг Карлос Перере Пери и изпълнителния секретар на Испанския полярен комитет проф. Антонио Кесада. Беше постигната договореност за испанска подкрепа за съвременно океанографско оборудване на българския кораб и изпълнение на съвместни научни проекти в Атлантическия и Южния океан. От особено значение бе координирането на дейностите по логистика на българската и испанските антарктически бази, информират още от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Всичко по темата: Научно-изследователски кораби за полярни експедиции

Последни новини

Последни новини

Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент