Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул „Нарвал“, твърдят руски медии.

„Бойният модул вече е преминал бойни тестове и е готов за серийно производство“, пишат медии, като цитират изпълнителния директор на компанията-производител НПО „Электромаш“ Игор Афанасиев. Предприятието е част от състава на държавния оръжеен монополист – корпорация „Ростех“.

Модулът е едно от многото потенциални оръдия за бойни кораби във флота на Руската федерация. И все пак „Нарвал“ се е доказал в битка по-добре, по-евтин е и е по-лесен за опериране в сравнение с други проекти, които бяха представени на закрити държавни изпитания, проведени от министерството на отбраната през 2021 година.

Изпълнителният директор на компанията-производител заяви още, че вече има много потенциални чуждестранни клиенти, които биха били заинтересовани от оръжието. И все пак той не сподели конкретни имена на страни, които искат да го закупят.

Военните експерти смятат, че това най-вероятно са страни от Югоизточна Азия, страни от Персийския залив и Индия, тъй като те са въоръжени с руски и съветски плавателни съдове и бойни кораби.

„Първите цели за монтиране са перспективните руски леки катери за брегова отбрана. В бъдеще оръдието ще бъде поставено и на по-големи кораби и евентуално дори на руските бойни крайцери от типа „Петър Велики“, казва Алексей Рам, военен анализатор на в. „Известия“.

Тенденция за дистанционно управляеми оръжия с изкуствен интелект

Александър Карпенко

„Нарвал“ е дистанционно управляем модул, оборудван с 12,7-мм картечница „Корд“. Има камери за нощно и дневно виждане, автоматична система за съпровождане на целите, топловизор и радар за търсене на цели в зоната му на действие.

„Модулът „Нарвал“ е друго въплъщение на тенденцията да се създават автоматично управляеми бойни системи. Движим се към ново измерение, където на бойното поле има машини вместо хора“, казва Рам.

Министерството на отбраната харесва системите и е създало цял департамент за разработване на технологии с изкуствен интелект.

„Въпросът тук е, че имаме системи, които постепенно изместват хората от бойното поле. Това е тенденция в модерната руска армия – ролята на човека на бойното поле да се сведе до минимум. В момента оръжията с изкуствен интелект се монтират на верижни и колесни платформи, а сега ще се използват и на кораби“, отбелязва Рам.

Източник RBTH

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за