Няма струпване на кораби в критичните участъци на Дунав

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Тринайсет прага са се образували в българско-румънския участък на река Дунав заради ниското ниво. Това коментира за БТА директорът на дирекцията „Речен надзор – Русе“ към агенцията „Морска администрация“ Иван Жеков.

По думите му, това е нормално за този сезон от годината.

Жеков каза, че няма струпване на кораби в критичните участъци, като минималната дълбочина във фарватера е 2,10 метра. Той съобщи, че при остров Ветрен край Силистра е заседнала румънска самоходка, но тя не затруднява корабоплаването.

Нивото на Дунав при Русе вчера е седем сантиметра спрямо условната кота „нула“.

Прогнозата за идните два дни е да се покачи с четири сантиметра.

От ИАППД в Русе съобщиха, че в града вече е пристигнал нов несамоходен шалан, част от драгажното оборудване. Съоръжението, което е с дължина 59,5 метра и с широчина 9,7 метра, е построено в корабостроителницата в румънския град Гюргево. Стойността на шалана е близо 2 млн. лева. Той е предназначен за натоварване на драгираните маси при удълбочаване или корекция на речното дъно в критичните участъци на река Дунав. Доставката на съоръжението е част от европроект с обща стойност над 20 млн. лева.

С изпълнението му агенцията ще може да изпълнява по-добре една от основните си задачи – поддържане на корабоплавателния път в българския участък на реката. По проекта вече са доставени драгиращ кораб, тръби и понтон. Строи се и маневрен кораб в корабостроителницата в Гюргево.

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент