Американската подводница USS Connecticut е заседнала на подводен скалист масив

Сателитно изображение показва американската подводница USS CONNECTICUT в базата в Гуам | Радио Китай

Американската атомна подводница USS CONNECTICUT удря и засяда на неизвестен подводен масив, който не е бил картиран. Това е изводът от разследването на инцидента, станал на 2 октомври във водите на Южнокитайско море, твърди USNI, позовавайки се на свои източници.

Резултатите от разследването са предадени на командира на 7-ми флот вицеадмирал Карл Томас, който следва да определи дали ще се търси допълнителна отговорност от командвалия атомния крайцер.

Говорителят на флота Хейли Симс потвърждава данните, разпространени от изданието.

Нанесени са сериозни щети в носовата част на подводницата.

Нарушена е цялостта на баластни танкове.

В момента подводната лодка се намира в базата в Гуам. Планират се частични ремонтни дейности, които да осигурят прехода на USS CONNECTICUT до кораборемонтен завод в САЩ.

Неотдавна китайското национално радио съобщи, че инцидентът с атомна подводница на САЩ в Южнокитайско море показва риска от ядрена заплаха. Maritime.bg припомня, че при аварията пострадаха няколко моряци. САЩ съобщиха, че при удара не е засегнат ядреният реактор на USS CONNECTICUT.

Това не е първи инцидент с американска подводница. През 2005 г. атомната USS SAN FRANCISCO (SSN-711) удари подводен скалист масив на дълбочина 160 метра. Тогава загина един моряк, а 98 подводничари бяха ранени. Подводницата изплава успешно.

USS CONNECTICUT бе част от активирана в Южнокитайско море флотилия, предвождана от британска ударна група.

Южнокитайско море се смята за едно от най-сигурните и безопасни в света, но този инцидент не е изолиран случай. Статистиката показва, че до края на юли американската армия е осъществила близо 2000 близки разузнавателни мисии по въздух и вода срещу Китай, с което застрашава мира и сигурността в региона, пише Радио Китай.

Инциденти с подводници от архива на Maritime.bg

Руски капитан: Американската подводница може да се е сблъскала само с друга подводна лодка

Американската ядрена подводница USS CONNECTICUT (SSN 22) се завърна на собствен ход във военноморската база на о. Гуам, след като на 2 октомври се сблъска с неизвестен обект.

„Танкисти глупави! Сложили си каските на ушите и нищо не чули“ или как съветска подводница удари американски самолетоносач

Преди 35 години – през март 1984 г. съветската атомна подводница К-314 по проект „Ерш“ се сблъсква с американския самолетоносач Kitty Hawk в Японско море. И двата съда

Флотът на Великобритания да предприеме мерки за недопускане на сблъсъци с подводници

Кралският военноморски флот на Великобритания следва да извърши независим преглед на действията, които са взети, за да се ограничат рисковете от сблъсъци между подводници на флота

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).