Командирът на НИК „Св. св. Кирил и Методий“ премина обучение за плаване в полярни води

Капитан II ранг Николай Данаилов взе участие в два последователни курса по управление на кораби в полярни води, осъществени в рамките на две седмици – от 18 до 22 октомври и от 25 до 29 октомври 2021 г. Курсовете се проведоха в Буенос Айрес, Република Аржентина, в Escuela de Ciencias del Mar – Училище по морски науки към Военноморските сили. Сградата е специализирана за подготовка на морски офицери и учени в областта на антарктическите изследвания, съобщават от ВВМУ. От училището изтъкват, че обучението на кап. II ранг Данаилов е по покана на контраадмирал Марсело Тарапов, заместник-командващ по подготовката на ВМС на Република Аржентина.

Курсът засяга тематика относно правния статут на континента, отговорности на държавите, извършващи научни изследвания, и недопускане на замърсявания. Включва също теоретична подготовка за времето на плаването, като планиране на преходи в ледови условия, предпазване на кораба от обледеняване и действия при засядане в лед. Застъпени са и логистични принципи, свързани с методите за стоварване на материална част на брега. От особена важност са и темите, свързани с живота и здравето на участниците в плаването – оцеляване на екипажа, индивидуално оборудване, предсказване на времето по местни признаци, въздушни, надводни и подводни операции и действия в екстремни условия при ниски температури, много сходни с условията на планетата Марс. Лекциите бяха представени от офицери от различни антарктически експедиции и полярни изследователи от Escuela de Ciencias del Mar.

По правило всеки курс завършва с изпит за оценяване на подготовката.

Освен българския представител, участници в курса бяха и офицери, готвещи се за полярни експедиции в Антарктида, и бъдещи екипажи на ледоразбивача Almirante Irizar, офицери от ВМС на Колумбия.

Maritime.bg припомня, че наскоро завърши официалното посещение на флотилен адмирал, проф. двн Боян Медникаров, проф. Христо Пимпирев и Драгомир Матеев – членове на Съвета за управление на НИК „Св.Св. Кирил и Методий“ в Испания за координиране с испанската Армада на планираното плаване през следващата година на научноизследователския кораб в световния океан до Антарктида.

Вижте още:

Всичко по темата: Научно-изследователски кораби за полярни експедиции

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент