Корабоплаване с нулеви емисии до 2050 година?

Дания, САЩ и още 12 държави подкрепиха в понеделник глобалната цел за свеждане до нула на емисиите от корабоплаването до 2050 година. Инициативата, водена от Дания и обявена в кулоарите на срещата на върха на ООН COP26 за климата в Глазгоу, Шотландия, има за цел да изгради подкрепа между страните за прилагането на нови мерки за намаляване на емисиите от 2023 г., предаде Ройтерс.

„Призоваваме IMO да предприеме действия за поставяне на амбициозните цели за постигане на корабоплаване с нулеви емисии до 2050 г.“, каза датският премиер Мете Фредериксен на пресконференция на COP26. „Въглеродно-неутралното корабоплаване е жизненоважно за постигането на нашите климатични цели“, подчерта той.

Белгия, Великобритания, Финландия, Франция, Германия, Хондурас, Унгария, Исландия, Маршаловите острови, Норвегия, Панама и Швеция също подписаха декларацията за морския сектор. Тя ангажира държавите да „работят в IMO и поставят сектора по пътя към пълна декарбонизация до 2050 г., и да приемат мерки, които да помогнат за постигането на тези цели“.

Въвеждането на правила за пълно декарбонизиране на шипинга до 2050 г. ще бъде трудно за IMO, тъй като решенията организацията взема при консенсус от 175-те държави-членки. Организацията ще се нуждае от одобрение от мнозинството, което създава политически предизвикателства. Държави с големи морски сектори, включително Япония и Гърция, не подписаха декларацията.

Говорител на IMO каза, че ще бъдат проведени дискусии по предложенията за по-широки климатични мерки, които трябва да бъдат приети през 2023 г. „IMO предоставя глобалния форум, където държавите-членки могат да започнат да изпращат своите предложения за обсъждане“, изтъкват от организацията.

Преди три години бе приета целта за намаляване наполовина емисиите от корабоплаването до 2050 г. спрямо нивата от 2008 г. – все още далече от нетните нулеви емисии на CO2, които според учените светът трябва да постигне до 2050 г., за да избегне най-пагубните въздействия на изменението на климата.

Емисиите от корабоплаването представляват близо 3% от глобалните емисии на CO2. Декарбонизирането на сектора ще изисква огромни инвестиции за увеличаване на производството на зелени горива и строителство на природощадящи и „чисти“ кораби през това десетилетие.

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент