Ноосфера – изследователският кораб на Украйна за полярни експедиции (снимки)

НООСФЕРА. Това име бе дадено на бившия британски ледоразбивач Джеймс Кларк Рос, който вече е в състава на Украйна и ще служи за провеждане на полярни експедиции.

Припомняме, че Украйна придоби кораба от Великобритания за около 5 млн. долара и стана втората страна на Черно море с подобен кораб след България. Нашата държава придоби 37-годишен плавателен съд, който ще плава под името „Св. св. Кирил и Методий“. Той бе купен за близо 1,2 млн. лева без ДДС, а се очаква ремонти да глътнат поне още няколко милиона. Наскоро от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, на което бе поверено оперирането на плавателния съд, заявиха оптимистично, че през следващата година българският кораб ще плава до Антарктида.

„Флагманът на украинския изследователски флот получи ново име – НООСФЕРА. То е символично, защото самият термин идва от творбите на Владимир Вернадски, на когото е кръстена нашата станция. Ноосферата означава областта на взаимодействие между обществото и природата“, коментираха от украинския национален полярен център.

Преди дни НООСФЕРА бе посетен от президента на Украйна Володимир Зеленски.

Ледоразбивачът е оборудван с осем специализирани лаборатории и устройства за вземане на всякакви проби от дълбочина 8 км. Сега украинските изследователи ще имат достъп до почти 90% от дъното на Световния океан. Наличието на такъв съд, пригоден да работи при ниски температури, позволява значително да се разшири обхватът на научните изследвания, коментираха от пресслужбата на президентската институция.

„След преминаване на всички необходими процедури, ледоразбивачът НООСФЕРА ще влезе в океана тази година и ще поеме курс за Антарктида в посока украинската полярна станция „Академик Вернадски“, съобщават още от президентството.

Държавният глава проведе конферентен разговор от борда на кораба с полярниците в украинската станция. Пред тях той заяви, че ще бъде разработена мащабна програма за възраждане на изследователския флот на Украйна, която предвижда 36 кораба.

Снимки:

Всичко по темата: Научно-изследователски кораби за полярни експедиции

Последни новини

Последни новини

Възстановяват отбивни съоръжения в два пристанищни терминала във Варна

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) планира възстановяване състоянието на отбивни съоръжения по кейови стени в два пристанищни терминала във Варна, става