България участва в избора на нов президент на MedCruise с надежда за връщане на пътническите кораби в Черно море

Представители на „Пристанище Варна“ ЕАД участват в 59-ата генерална асамблея на най-голямата круизна асоциация в Европа – MedCruise, на която ще бъде избран нов президент и управителен борд, научи Maritime.bg.

За президентския пост са обявени кандидатурите на две дами – от ръководството на турско и на италианско пристанище. Генералната асамблея на MedCruise се провежда в Барселона, Испания.

Представителите на варненския порт са упълномощени да гласуват и от името на другия български член на организацията – „Пристанище Бургас“ ЕАД.

Свързаността на българските пристанища с тези в Турция от гледна точка на круизните плавания вероятно ще наклонят везните във вота на нашите представители към кандидата на съседите.

Ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД има основна цел – на асамблеята да повдигне въпросите, свързани с круизния туризъм по време на пандемията. Черно море бе сред най-силно засегнатите водни басейни, докато в други части на света се наблюдава поетапно възстановяване на плаванията.

Нашите представители ще проведат разговори с круизни компании, които потенциално биха възстановили туристическите плавания до България и за привличане на нови компании, които да влязат в Черно море.

Maritime.bg припомня, че в Турция бяха осъществени многомилионни инвестиции за развитието на круизното пристанище Галата порт. Почти на 100% са отказани над 60-те резервации за настоящата година следствие на пандемията.

Подобни процеси за отказани круизи имаше и у нас.

Положително е, че в черноморските ни пристанище във Варна и Бургас вече има заявки за посещения от пътнически кораби за следващата година.

След принудителната пауза, която наложи Covid-19 и геополитическите проблеми в Черно море, Варна и Бургас посрещнаха през септември тази година първи пътнически кораб – „SeaDream II” на едноименната компания SeaDream Yacht Club. (вижте още тук)

Има огромен потенциал за развитие на круизната индустрия в басейна на Черно море, както и в българските пристанища. Това заяви в специално интервю пред Maritime.bg президентът на MedCruise Айрам Диас Пастор през 2018 година, вижте още във видео от архива:

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент