Отличните експлоатационни качества на серията “Плана” на БМФ е причина за поръчката на още четири нови кораба

Показаните отлични експлоатационни качества на шестте 45 500-тонни бълкера от тип “Плана” са причина Параходство БМФ да поръча още четири кораба от серията. Това става ясно от съобщение на компанията, разпространено от пресцентъра й.

Maritime.bg припомня, че преди дни стана ясно, че българската компания е поръчала още четири кораба в китайската корабостроителница Jiangsu Yangzijiang Shipbuilding Co., Ltd.

Там вече бяха построени шест бълкера от този тип – „Миджур“, „Бузлуджа“, „Мальовица“, „Милин камък“ и „Околчица”.

Новите кораби ще бъдат модернизирани и ще отговарят на влизащите в сила международни изисквания по отношение на замърсяването на околната среда с въглеводородни, азотни и серни емисии (фаза 3 на EEDI – Energy Efficiency Design Index) за главния двигател и за дизел-генераторите.

Доставката на поръчаните нови бълкери ще се осъществи през първата половина на 2024 г. Уточнени са и техните имена: „България“ (ще бъде пети кораб с това име в историята на компанията), „Родина“ (също пети кораб), „Царевец“ (ще бъде втори кораб с това име в историята на компанията) и „Трапезица“ (също втори кораб).

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент