Флотът се обяви срещу изкуствения остров за птици във Варненското езеро

Проектът за изграждане на екологичен изкуствен остров за птици във Варненското езеро не е първично съгласуван с Командването на Военноморските сили. Това става ясно от отговори на ВМС до Дневник. Maritime.bg припомня, че Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ вече обяви обществена поръчка за извършване на проучвателни, съгласувателни и проектни дейности, необходими за изграждане му, осигурявайки до 219 998 лв., без ДДС. (вижте всичко за изкуствения остров тук)

Командването на Военноморските сили се запознава с този проект и с детайлите, свързани с неговата реализация, от публикации в регионалните медии и от информация, информират от флота.

От военното министерство уточняват също, че още на 2 февруари т.г. командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е информирал в писмо „Пристанищна инфраструктура“ за притесненията, свързани с реализацията на проекта.

В писмото е посочено, че местоположението, определено за изграждане на изкуствения остров, буди тревога. Причината е, че той е позициониран едва на около 100 м от полосата за излитане и кацане на летателни средства на авиобаза „Чайка“ и буквално върху подводно съоръжение на ВМС, използвано за контрол на магнитното състояние на военните кораби, според отговорите до Дневник.

„Реализирането на проекта на планираното към момента място би довело до загуба на способности на ВМС за извършване на контрол на магнитното поле на корабите, което е задължително изискване за осигуряване на тяхната безопасност“, коментират от флота.

Освен това изграждането на острова на посоченото място може да доведе до „драстично повишен риск от възникване на авиационни инциденти“, предизвикани от сблъсък с птици в етапите на излитане и кацане на вертолети и други летателни апарати, базирани в авиобаза „Чайка“.

Според Командването на Военноморските сили отлагането на драгирани седименти от корабоплавателните канали във Варненското езеро в районите, предвидени за създаването на четирите най-източни изкуствени острова, ще възпрепятства маневрирането на военните кораби при подхождане към полигона за контрол на магнитното им състояние и ще направи използването му невъзможно.

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент