Президентът Радев: Инцидентът с кораб VERA SU разкри тежките последствия от дългите години неглижиране на морското спасяване

Инцидентът с кораб VERA SU разкри тежките последствия от дългите години на неглижиране на морското спасяване. Това заяви президентът Румен Радев, който днес връчи отличия на участници в операцията по изтегляне и изваждане на кораба. Припомняме, че VERA SU заседна край Яйлата на 20-и септември.

„Този инцидент разкри тежките последствия от дългите години неглижиране на морското спасяване, липсата на нормативна база, липсата на оперативни процедури и организация при инциденти, липса на достатъчно адекватна и изправна техника“, отбеляза държавният глава.

Той припомни, че през миналата година е нарязан и последния спасителен кораб ПЕРУН.

„Този инцидент разкри, че България има хора като вас, на които може да разчита и в най-тежките изпитания“, поздрави участвалите в операцията Радев и отбеляза, че проведената церемония е израз на признателност на цялото общество.

„Спасихте честта ни на морска държава“, обърна се той към кап. Венцислав Иванов – директор на ИАМА, Ивайло Иванов – управител на Хидроремонт, Пламен Димкин – управител на „Меритайм шипинг бюро“ и кап. Андрей Станев, който бе натоварен с операцията на море и е част от екипа на БМФ.

Президентът Радев благодари и на министъра на транспорта Христо Алексиев, който пое отговорността за операцията и ръководеше екипите, участвали в нея.

По-късно пред медии Радев и Алексиев заявиха, че предстои преразглеждане на цялата система на морското търсене и спасяване у нас.

Вижте още във видеото тук

Заседнал кораб край Яйлата

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент