С нови понтони разширяват капацитета на рибарското пристанище в Бяла

Със средства от Европейския съюз Община Бяла ще закупи ново оборудване за рибарското пристанище. Инвестицията е в размер на близо 390 хиляди лева и е финансирана от Програмата за морско дело и рибарство, мярка 1 „Подкрепа за инвестиции в иновации и подпомагане на риболова и аквакултурите, създаване на добавена стойност и диверсификация в рамките на риболовния сектор“ от стратегията на „МИРГ БЧС Бяла – Долни чифлик – Аврен“.

Пристанище „Чайка“ в град Бяла е единственото рибарско пристанище в района на централното Черноморие. То е единствен пристан за рибарите от околните територии. В момента местата за домуване на рибарски кораби са ограничени и в не добро състояние. Морално остарели са и представляват риск, както за плавателните съдове така и за здравето на рибарите. От години нуждата от ново оборудване расте, но липсваха инструменти за финансиране. Благодарение на проект „Оборудване на рибарско пристанище „Чайка“ гр. Бяла“, съоръжението ще бъде осъвременено.


Настоящият проект ще изпълни първата фаза от необходимото оборудване на пристанището, а именно:

– закупуване и монтаж на 8 броя понтонни кейове с ширина 2,5 м и обща дължина от 96 м ;
– 4 броя пасарели;
– 20 броя фингери и 72 броя кнехт за швартоване с резистентност от 2,5 тона;
– 8 броя колонки за електрозахранване и водоснабдяване на плавателните съдове;
– 20 бр. котва 1,5 м;
– 400 м вериги Ф20;
– 40 бр. шегели Ф20;

Новите понтони ще бъдат монтирани съгласно парцеларния план на пристанището. Очаква се до пролетта на следващата година оборудването да бъде доставено, монтирано и въведено в експлоатация.

Доставчикът на оборудването е избран след протекла процедура по ЗОП. На 29.10.2021 година бе сключен договор между Община Бяла и „Дийп Дайв Системс“ ЕООД за доставка и монтаж на оборудването.
С реализирането на настоящия проект ще се подобрят функционалността и експлоатационните характеристики на рибарското пристанище, ще се подобри инфраструктурата и качеството на услугите към местните рибари. Това ще създаде предпоставки за запазване на поминъка на местните рибари и повишаване на тяхната конкурентоспособност.

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент