Моряк скочи зад борда на кораб в търсене на политическо убежище

Моряк е скочил зад борда на плаващия под флага на Панама бълкер POAVOSA WISDOM VII (IMO: 9633276), когато съдът се е намирал край бреговете на Нова Зеландия.

Властите в Гизбърн започват операция по търсене и спасяване, която продължила 23 часа. В нея са активирани хеликоптер и катери, проведен е обход на крайбрежието.

27-годишният моряк от Мианмар е бил облечен с термокостюм. Пред NZH разказва, че течения го отнасят навътре в океана.

Той е открит жив с хипотермия на около 2 nm от брега от пилотски катер, откаран е в местна болница, където състоянието му е стабилизирано. В момента е в изолация след отрицателен тест за коронавирус.

Мъжът обяснява, че търси политическо убежище и разказва, че семейството му се укрива от режима в Мианмар. Те принадлежат към маргинализираната хиндуистка малцинствена група в страната с будистко мнозинство и са участвали в общонационалното продемократично въстание, обявява младият моряк.

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).