ИРР наема риболовен кораб за изследване на рапана

Институтът по рибни ресурси (ИРР) ще наеме риболовен кораб, който  ще се използва за провеждане на научни изследвания, изразяващи се в изследване на рапана (Rapana venosa) в крайбрежните води на България. Това става ясно от справка на Maritime.bg по обявена обществена поръчка от института.

Реализацията е проекта за Подбор на дейности по стратегиите за устойчив риболов и аквакултури и засилен подрегионален подход в Средиземно и Черно море.

Ще бъдат извършени плавания за риболов на рапан. посредством бийм трал в българската акватория на Черно море до 50 метра дълбочина, север-юг за нуждите на ИРР-Варна.

Обща продължителност на плаванията за целия срок на договора е 20 дни и общ брой тралирания 106. Ще бъде извършено едно изследване през ноември 2021 г. и едно изследване през сезон м. май – м. юни 2022 г.

Всяко едно от двете изследвания ще се проведе в рамките на 10 дни и ще включва 53 тралирания. Всички уловени индивиди ще се предоставят и ще се ползват от екип на ИРР – Варна, а попадналите екземпляри от калкан като преулов с дължина под минимално разрешената от ЗРА, ще връщат в морето.

Последни новини

Последни новини

Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент