Лидерите на тихоокеанските острови искат незабавни действия за справяне с изменението на климата

Външният министър на Тувалу изнесе реч на конференцията на ООН за климата в Глазгоу, застанал до колене в морска вода, за да покаже как тихоокеанска островна държава е на предната линия при изменението на климата. Снимки на Саймън Кофе, стоящ в костюм и вратовръзка на трибуна, поставена директно във водата, с навити крачоли, бяха широко разпространени в социалните мрежи, привличайки вниманието към борбата на Тувалу срещу повишаването на морското равнище.

„Изявлението съпоставя обстановката на COP26 със ситуациите от реалния живот, пред които сме изправени в Тувалу поради въздействието на изменението на климата и повишаването на морското равнище и подчертава смелите действия, които Тувалу предприема, за справяне с много належащите проблеми на човешката мобилност при изменението на климата“, каза Кофе в своето видео съобщение до конференцията.

Видеото е заснето от обществената телевизия TVBC в далечния край на Фонгафале, главното островче на столицата Фунафути, казва правителствен служител, цитиран от BBC. Клипът трябва да бъде показан на срещата на върха за климата във вторник и идва, когато регионалните лидери настояват за по-агресивни действия за ограничаване на въздействието на изменението на климата.

Лидерите на тихоокеанските острови поискаха незабавни действия, посочвайки, че самото оцеляване на техните ниско разположени страни е заложено на карта.

Последни новини

Последни новини

Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент