Турция има голям интерес към бъдещите плавания до Антарктида на българския кораб “Св. св. Кирил и Методий”

Делегация на Българския антарктически институт посети турския Център за изследване TÜBİTAK Marmara (МАМ) в град Гебзе. МАМ представлява хъб от високотехнологични изследователски центрове, един от които е Полярният изследователски институт на Турция. Визитата се състоя на 5 и 6 ноември 2021 г., съобщиха от ВВМУ.

Делегацията бе водена от председателя на Българския антарктически институт – проф. Христо Пимпирев. Във визитата взе участие и началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Целта на посещението бе провеждане на срещи и разговори с представители на Полярния изследователски институт на Турция.

Първата среща бе посветена на сътрудничеството в научната област. В нея от българска страна участваха: проф. Пимпирев, флотилен адмирал Медникаров, Драгомир Матеев, координатор за наука и логистика към Българския полярен институт, и Олег Василев, бъдещ командир на българската база в Антарктика. От турска страна се включиха: проф. д-р Ахмет Йозгатлъгил, президент на Центъра за изследване МАМ, проф. д-р Бурджу Йозсой, директор на Полярния изследователски институт към МАМ, доц. д-р Хасан Хакан Явашоглу и други изследователи от Полярния изследователски институт. Проф. Йозсой информира българската делегация за възможностите и работата на Института.

От дискусията след презентацията стана ясно, че турската страна възнамерява да изгради своя полярна база на остров Хорсшу. Досега турски полярни изследователи са пребивавали в българската база и са с отлични впечатления от нашето гостоприемство. Бяха изказани намерения за взаимно сътрудничество и съдействие при бъдещи полярни експедиции и съвместни проекти.

На втория брифинг бяха обсъдени възможностите на корабите, които българската и турската страна възнамеряват да използват за полярни изследвания. В него участва и капитан I ранг Юзгюр Кенен Тансой, командир на Командването на ВМС на Турция за спасяване и подводни операции. Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров направи презентация за възможностите на научноизследователския кораб на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Св. св. Кирил и Методий“, с бордови номер 421. От страна на Турция бяха представени възможностите на кораба за спасяване на подводници – „Ишин“, който се предвижда да бъде използван като научноизследователски кораб в Антарктика.

На втората среща българската делегация разговаря с адмирал Ибрахим Оздем Кочер, командир на Черноморското командване на ВМС на Турция. По време на визитата, представителите на южната ни съседка отчетоха голям интерес към плаването на българския научноизследователски кораб и полярните изследвания, осъществявани от България.

Всичко по темата: Научно-изследователски кораби за полярни експедиции

Последни новини

Последни новини

Проверяваха сигнал за тяло в канала море – езеро под Аспаруховия мост във Варна

Екипажът на катер на ИА "Морска администрация" и огнеборци от РДПБЗН - Варна проверяваха сигнал за предполагаемо забелязано тяло на гражданин в района на плавателния канал

Отряд доброволци помага в борбата с бракониерството и замърсяването на водните обекти

Двадесет доброволни сътрудници са обучени и с тяхно участие вече са извършени доста проверки, съвместно със служителите на Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури

Проф. Пимпирев: Надявам се това да е последното отлагане на отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

Влекачи POLLUX, CASTOR и НИК СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ. Снимка: Maritime.bg Дребни неща се изкусуряват. Това коментира в ефира на Радио - Варна професор Христо Пимпирев в

МТС проверява казуса с кейовата стена на пристанищен терминал “ТЕЦ Езерово“

Снимка: ЧЕЗ Министерството на транспорта и съобщенията проверява казус с кейовата стена на пристанищен терминал "ТЕЦ Езерово“, стана известно от участието на служебния ресорен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент