Турция има голям интерес към бъдещите плавания до Антарктида на българския кораб „Св. св. Кирил и Методий“

Делегация на Българския антарктически институт посети турския Център за изследване TÜBİTAK Marmara (МАМ) в град Гебзе. МАМ представлява хъб от високотехнологични изследователски центрове, един от които е Полярният изследователски институт на Турция. Визитата се състоя на 5 и 6 ноември 2021 г., съобщиха от ВВМУ.

Делегацията бе водена от председателя на Българския антарктически институт – проф. Христо Пимпирев. Във визитата взе участие и началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Целта на посещението бе провеждане на срещи и разговори с представители на Полярния изследователски институт на Турция.

Първата среща бе посветена на сътрудничеството в научната област. В нея от българска страна участваха: проф. Пимпирев, флотилен адмирал Медникаров, Драгомир Матеев, координатор за наука и логистика към Българския полярен институт, и Олег Василев, бъдещ командир на българската база в Антарктика. От турска страна се включиха: проф. д-р Ахмет Йозгатлъгил, президент на Центъра за изследване МАМ, проф. д-р Бурджу Йозсой, директор на Полярния изследователски институт към МАМ, доц. д-р Хасан Хакан Явашоглу и други изследователи от Полярния изследователски институт. Проф. Йозсой информира българската делегация за възможностите и работата на Института.

От дискусията след презентацията стана ясно, че турската страна възнамерява да изгради своя полярна база на остров Хорсшу. Досега турски полярни изследователи са пребивавали в българската база и са с отлични впечатления от нашето гостоприемство. Бяха изказани намерения за взаимно сътрудничество и съдействие при бъдещи полярни експедиции и съвместни проекти.

На втория брифинг бяха обсъдени възможностите на корабите, които българската и турската страна възнамеряват да използват за полярни изследвания. В него участва и капитан I ранг Юзгюр Кенен Тансой, командир на Командването на ВМС на Турция за спасяване и подводни операции. Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров направи презентация за възможностите на научноизследователския кораб на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Св. св. Кирил и Методий“, с бордови номер 421. От страна на Турция бяха представени възможностите на кораба за спасяване на подводници – „Ишин“, който се предвижда да бъде използван като научноизследователски кораб в Антарктика.

На втората среща българската делегация разговаря с адмирал Ибрахим Оздем Кочер, командир на Черноморското командване на ВМС на Турция. По време на визитата, представителите на южната ни съседка отчетоха голям интерес към плаването на българския научноизследователски кораб и полярните изследвания, осъществявани от България.

Всичко по темата: Научно-изследователски кораби за полярни експедиции

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент