Нов контейнерен терминал на Maersk в Хърватия

APM Terminals, част от групата на датския гигант Maersk и ENNA официализират проекта за проектиране, изграждане и експлоатация на новия контейнерен терминал в Риека с подписването на 50-годишното концесионно споразумение за Rijeka Gateway, съвместно предприятие между двете компании на северното адриатическо крайбрежие на Хърватия.

На 5 ноември 2021 г. проектът за нов контейнерен терминал в Риека стана реалност с подписването на договор за концесия за Rijeka Gateway. Новият модерен терминал ще бъде управлявано съвместно от APM Terminals и ENNA (APM Terminals 51%, ENNA 49%).

Церемонията, на която присъстваха хърватският премиер Андрей Пленкович и министърът на морското дело, транспорта и инфраструктурата Олег Буткович, бележи началото на строителната фаза на новото съоръжение, което се очаква да влезе в експлоатация до 3,5 години, когато се очаква да бъде завършена първата му фаза. След завършване на Фаза 2, терминалът ще има капацитет за обработка на 1 055 000 TEU.

Новият терминал ще има общ кейов фронт от 680 м. и ще се обслужва от четири STS крана. В Rijeka Gateway ще се обработват контейнеровози с капацитет до 24 000 TEU.

Друга важна характеристика на новия терминал ще бъде ефективнаta и надеждна железопътна връзка с хинтерланда, свързваща Риека не само с останалата част на Хърватия, но и със съседните пазари, коментират пред Maritime.bg от пресслужбата на APM Terminals.

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент